SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

OMS a acordat autorizație de urgență pentru utilizarea vaccinului Sinopharm împotriva COVID-19

OMS a acordat autorizație de urgență pentru utilizarea vaccinului Sinopharm împotriva COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus, la data de 7 mai, vaccinul Sinopharm împotriva COVID-19 în Lista de utilizare în urgențe (EUL), fiind aprobată utilizarea acestuia la nivel mondial.

Vaccinul Sinopharm este produs de Beijing Bio-Institute of Biological Products Co Ltd, filială a China National Biotec Group (CNBG).

Menționăm că acordarea autorizației de urgență a fost posibilă doar după evaluarea vaccinului Sinopharm de către experții OMS, inclusiv cu desfășurarea inspecțiilor în cadrul unităților de producție.

Vaccinul Sinopharm este un vaccin inactivat numit Vaccinul SARS-CoV-2 (Vero Cell). Este recomandat pentru adulții de 18 ani și mai mult, cu administrarea a două doze la o distanță de 3-4 săptămâni. La fel, a fost estimată o eficacitate de aproximativ 79%. Vaccinul Sinopharm este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Serbia și Ungaria.

Până la sfârșitul lunii februarie 2021, au fost administrate peste 43 de milioane de doze, dintre care 34 de milioane în China și alte 9 milioane de doze în țările unde este aprobat. La nivel european, vaccinul este utilizat în Serbia și Ungaria.

Amintim că R. Moldova a primit un lot de 150 mii de doze de vaccin Sinopharm din partea Chinei la sfârșitul lunii aprilie curent.