„Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!” – apelul lansat pentru Săptămâna Mondială a Alăptării

„Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!” – apelul lansat pentru Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării (WABA, Eng) este o campanie globală marcată, anual, în perioada 1-7 august. Peste 175 de țări ale lumii s-au alăturat campaniei pentru a sensibiliza și stimula activitățile de susținere a alăptării pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume. În acest an, chemarea activităților Săptămânii Mondiale a Alăptării este „Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!” și este direcționată spre consolidarea capacităților actorilor care trebuie să protejeze, promoveze și să sprijine alăptarea.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuților hrana necesară pentru creștere și dezvoltare și este un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare, până la doi ani și mai mult.

La nivel global, doar 40% din copiii de la 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv, ceea ce poate contribui la subnutriție, care este asociată cu 2,7 milioane de decese la copii anual, sau 45% din decesele infantile.

În Republica Moldova, cca 78,4% de copii au fost alăptați până la 6 luni în a.2020, până la 1 an această cifră a constituit 65,2% și până la 2 ani au fost alăptați 6691 copii. Date actualizate privind alăptarea exclusivă în Republica Moldova nu sunt disponibile, ultimele fiind din 2012, când s-a atestat că doar 36% de copii au fost alăptați exclusiv până la 6 luni.

Pandemia Covid-19 și conflictele geopolitice au accentuat și mai mult inegalitățile de acces la alimentele sigure și asistența calificată medicală în susținerea alăptării. Unele țări, în perioada pandemică au implementat acțiuni lipsite de dovezi științifice, precum separarea bebelușilor de mame din cauza suspectării sau infectării cu Covid-19. De asemenea, accesul dificil la serviciile grupurilor comunitare de susținere a alăptării din cauza contactului social restricționat au descurajat practicile de alăptare. Astfel, în acest an s-a creat o necesitate stringentă de a îmbunătăți educația și de a crește capacitățile tuturor actorilor implicați în lanțul alăptării. Educația și transformarea sistemelor existente, susținute prin politici bazate pe dovezi vor contribui la sporirea ratei de alăptare și îmbunătățire a nutriției și a sănătății atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Potrivit OMS, aproximativ 820.000 de vieți de copii ar putea fi salvate în fiecare an, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață, iar alăptarea ar continua până la vârsta de 2 ani.

MESAJE PENTRU PĂRINȚI

Încurajăm toate mamele să alăpteze copilul la sân, deoarece aceasta poate avea beneficii nu doar imediate, ci și pe termen lung.

Beneficii pentru copiii alăptați:

 • sunt mai puțin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi – factor de risc pentru dezvoltarea timpurie a bolilor netransmisibile (cronice);
 • au performanțe mai bune la testele de inteligență.

Beneficii pentru mamele care alăptează:

 • au riscul redus de apariție a cancerului ovarian și de sân;
 • alăptarea previne depresia postnatală;
 • alăptarea ajută la refacerea uterului;
 • alăptarea este o formă naturală de contracepție (amenoreea de lactație);
 • alăptarea susține procesul de revenire la parametrii corporali ideali.

 Alăptarea și COVID-19

Beneficiile alăptării depășesc substanțial riscurile potențiale de transmitere a infecției. În acest context, OMS recomandă ca toate mamele confirmate sau suspectate cu COVID-19 să continue să alăpteze, urmând măsurile de protecție generale:

 • igienizarea mâinilor înaintea și după contactul cu copilul;
 • respectarea igienei sânilor;
 • folosirea unei măști medicale în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul alăptării;
 • respectarea igienei tusei și strănutului;
 • curățarea și dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse.

Activitățile Săptămânii Mondiale a Alăptării  sunt coordonate de Alianța Mondială pentru Alăptare și promovate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații la nivel global. Acestea sunt aliniate la tematică Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă – 2030 și evidențiază legăturile între alăptare, supraviețuire, sănătate și bunăstare a femeilor, copiilor și a națiunilor.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.