CNESP recomandă populației să respecte măsurile de protecție împotriva infecției COVID – 19

CNESP recomandă populației să respecte măsurile de protecție împotriva infecției COVID – 19

O serie de măsuri și recomandări au fost aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), potrivit decizie nr. 7 din 28 iulie 2022, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID-19 în rândul populației înregistrată în ultimele săptămâni.

Astfel, pe parcursul ultimelor 7 săptămâni, pe teritoriul Republicii Moldova se înregistrează o creștere stabilă a numărului de cazuri de COVID-19 (de la 223 de cazuri în săptămâna 23/2022 la 5793 de cazuri în săptămâna 29/2022). Săptămâna trecută (18.07 – 24.07.2022) s-a înregistrat o creștere cu 72,7% a cazurilor de COVID – 19, comparativ cu săptămâna precedentă și de 12,5 ori mai mult, comparativ cu luna precedentă. Acoperirea vaccinală a populației generale cu schema completă este de cca 32%.

În acest context, CNESP recomandă respectarea măsurilor de sănătate publică, aplicabile la nivel național, inclusiv:

  • respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;
  • respectarea de către persoanele fizice care se află în teritoriile sau instituțiile cu regim de carantină a măsurilor impuse de autorități;
  • monitorizarea personală de către fiecare a stării de sănătate, adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19;
  • instalarea la intrare, în locuri vizibile, a dozatoarelor cu dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
  • respectarea de către conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice şi private, ai instituţiilor social-medicale şi ai instituţiilor de reabilitare/ recuperare/balneosanatoriale a măsurilor de control al infecţiei COVID-19;
  • igienizarea periodică a unităților de transport public de pasageri.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să respecte distanța fizică între persoane de minim un metru, regulile de igienă a mâinilor și igienă respiratorie, inclusiv respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare în caz de infectare. De asemenea, se recomandă purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, în transportul public, centre comerciale, magazine alimentare și nealimentare. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Menționăm că Agenția Naţională pentru Sănătate Publică va asigura supravegherea epidemiologică continuă a infecției cu Coronavirusul de tip nou, cu prezentarea săptămânală a datelor privind incidența la nivel național și pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Totodată,  Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică vor adopta măsuri de eficientizare a supravegherii clinico-epidemiologice, intervenție și prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 la nivel teritorial.

Reiterăm, importanța vaccinării împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și decese. Astfel, îndemnăm populația să respecte măsurile de protecție și să se vaccineze împotriva COVID-19.

Împreună putem opri pandemia de COVID – 19!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.