La nivel național, se înregistrează o scădere continuă a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute

La nivel național, se înregistrează o scădere continuă a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute

Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2. La nivel național, în perioada 26 februarie – 03 martie 2024 (săptămâna 09/2024), au fost înregistrate 7359 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61,2%). Astfel, datele indică o scădere de 21,6% față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 23,4% comparativ cu perioada similară a sezonului anterior.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 71 de cazuri de gripă sezonieră, mai puțin cu 37,7% față de săptămâna precedentă de monitorizare.

De la începutul perioadei de supraveghere (02.10.2023 – 03.03.2024, săptămânile 40/2023-09/2024) au fost înregistrate 1562 de cazuri de gripă, 168 536 – IACRS și 9858 – infecții respiratorii acute severe.

Totodată, în perioada menționată, au fost înregistrate 127 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 44 în regiunea transnistreană), cu o descreștere de 13,3% comparativ cu săptămâna precedentă de monitorizare. La copii, au fost raportate 11 cazuri din numărul total. A fost înregistrat un caz de deces asociat cu infecția COVID-19 (la un bărbat în vârstă de 61 de ani).

ANSP vine cu recomandări către populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor provocate de infecțiile respiratorii sezoniere și depistarea precoce a acestora, inclusiv: adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS, SARI și COVID-19; izolarea bolnavilor la domiciliu, evitarea contactului persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire (femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate) cu bolnavii de gripă, infecții respiratorii acute, sau cu semne clinice caracteristice acestor maladii; spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceștia; acoperirea gurii şi a nasului cu șervețele de unică folosință în timpul tusei şi a strănutului; triajul epidemiologic zilnic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reținerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile; intensificarea măsurilor de igienizare în instituțiile de învățământ; implementarea măsurilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, bazate pe situația epidemiologică locală, în special pentru grupele vulnerabile din instituțiile de asistență medicală, inclusiv cele de îngrijire pe termen lung.

Menționăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de acest vaccin!

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.