Concentrați-vă pe prevenție – este genericul Zilei mondiale de prevenire a acidentului vascular cerebral

Concentrați-vă pe prevenție – este genericul Zilei mondiale de prevenire a acidentului vascular cerebral

La 29 octombrie marcăm Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC). ”Concentrați-vă pe prevenție” – este genericul din acest an și are ca scop de a spori conștientizarea faptului că prevenirea accidentului vascular cerebral este posibilă prin controlul factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos. În acest context, la nivel național și local, vor fi organizate activități de promovare și informare despre gravitatea acestei patologii, modalități prin care putem reduce riscul AVC printr-o mai bună alfabetizare a populației cu privire la factorii de risc și semnele de AVC.

AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic). Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung în funcție de ce parte a creierului a fost afectată, sau în ce perioadă de timp s-a intervenit medical.

AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces. Riscul de a dezvolta un AVC pe parcursul vieții a crescut cu 50% în ultimii 17 ani și se estimează că 1 din 4 persoane ar putea suferi un AVC pe parcursul vieții. Actualmente, peste 110 milioane de oameni din întreaga lume au suferit un AVC. Incidența crește semnificativ odată cu vârsta. Peste 60% dintre AVC se întâmplă în cazul persoanelor sub 70 de ani și 16% – celor sub 50 de ani.

Cea mai mare parte a poverii globale a AVC este în țările cu venituri mici și medii, ceea ce creează provocări serioase familiilor cu puține resurse. Impactul economic global al AVC reprezintă, în prezent, 0,66% din PIB-ul global, iar costul total al AVC este estimat la un 1 trilion de dolari, până în 2030.

În Republica Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un AVC, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Aproximativ 35% dintre cei afectați decedează în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2,5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an.

Cum reducem riscul de AVC !?

 • Monitorizarea tensiunii arteriale cu regularitate și consultarea medicului specialist pentru a primi tratamentul necesar. Important! Mai mult de jumătate din cazurile AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător.
 • Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână vă pot reduce riscul de AVC cu 25%. (Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică).
 • AVC este legat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot micșora considerabil riscul apariției AVC.
 • Kilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC.
 • Fumatul crește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.
 • Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar dar abuziv, crește riscul AVC. La nivel global, consumul excesiv de alcool e asociat cu peste 1 milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.
 • 1 din 5 persoane care suferă un AVC, suferă concomitent și de diabet. Dacă suferiți de această patologie, consultați medicul pentru a stabili tratamentul eficient și abordați un stil de viață sănătos.
 • Depresia și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral aproape de două ori. 1 din 6 AVC sunt strâns conectate de sănătatea mintală. Aveți grijă de acest aspect al vieții.

Cunoașterea semnelor AVC și solicitarea ajutorului medical de urgență prompt poate salva vieți și poate îmbunătăți rezultatul tratamentului pentru supraviețuitori. Simptomele AVC sunt următoarele:

 • amorțeli sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului, în special pe partea afectată a corpului;
 • tulburări de vorbire;
 • confuzie;
 • probleme de vedere la unul sau ambii ochi (reducerea câmpului medical);
 • dificultăți la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării;
 • durerea de cap severă fără cauză cunoscută.

Circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și de alcool, inactivitatea fizică. Importanța conștientizării modului de prevenție este esențială și fiecare dintre noi poate acorda o atenție specială monitorizării tensiunii arteriale, menținerii greutății optime, alimentației sănătoase, practicării exercițiilor fizice, renunțării la fumat, alcool, screeningul sau controale periodice la specialist în cazul afecțiunilor preexistente.

Menționăm că, în Republica Moldova, vor fi instituite 13 centre pentru pacienții care au suferit AVC (11 primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv), unde pacienții cu AVC vor avea acces la o gamă largă de servicii de diagnostic, tratament și reabilitare. Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la servicii de diagnostic și tratament. Mai exact, centrele primare vor fi localizate: la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv – la Institutul de Medicină Urgentă.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.