CNESP a decis noi măsuri de control și prevenire a infecției COVID-19 pentru a preveni răspândirea COVID-19

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis noi măsuri de control și prevenire a infecției COVID-19 în contextul riscului sporit de răspândire a virusului Sars-Cov-2 la nivel național și apariției variantei Omicron în țările din regiune.

Mai exact, din 22 decembrie, accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău e permis și însoțitorilor. Aceștia sunt obligați să prezinte certificatul COVID.

Totodată, târgurile de Crăciun vor fi organizate cu obligativitatea respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Astfel, vizitatorii, cu excepția copiilor de până la 12 ani, vor fi obligați să poarte masca de protecție pe toată perioada de aflare în spațiul târgului. Consumul de alimente și băuturi va fi permis doar în locuri special amenajate, iar personalul și comercianții vor fi obligați să dețină și să prezinte certificatul COVID și să amenajeze standurile de comercializare a produselor alimentare la o distanţă minimă de 5 metri între ele. Rămâne în vigoare obligativitatea respectării distanței fizice, de cel puțin 1 metru pentru toți vizitatorii.

În ceea ce privește organizarea evenimentelor private în perioada 23 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, cu un număr de 25 de participanți și mai mult, accesul va fi permis și asigurat doar în baza prezentării certificatului COVID.

Totodată, din 24 decembrie 2021, Ministerul Sănătății va stabili, în funcție de nivelul de incidență cumulativă pentru fiecare ţară, lista țărilor din zona roșie. Lista va fi actualizată odată la șapte zile, în ziua de vineri, și va intra în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Aceasta va fi publicată pe paginile web oficiale ale Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Din 27 decembrie curent, se vor aplica noi măsuri de prevenire şi control a infecției COVID-19, la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Persoanele care vor intra pe teritoriul țării noastre și s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zonă roșie, inclusiv cele care au tranzitat țările din zonă roșie, vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport propriu, indiferent de statutul vaccinal. Confirmarea trebuie să fie prezentată în limba română sau engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

De altfel, persoanele care nu s-au aflat și nu au tranzitat în ultimele 14 zile țări incluse în zonă roșie, pot traversa frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova doar în urma prezentării următoarelor documente.

– certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), valabil după o perioadă de 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare;

-rezultatul negativ al testului RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore;

-concluzia medicală ce confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);

-act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.

Persoanele, care nu întrunesc condiţiile stipulate mai sus, vor fi obligate să respecte regimul de carantină pentru o durată de 14 zile. Acesta poate fi întrerupt după a 7-a zi în cazul efectuării unui test PCR COVID-19 sau unui test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ. Excepțiile privind respectarea acestor prevederi pot fi găsite în decizia CNESP.

Hotărârile CNESP sunt executorii pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.