Specialiştii ANSP atenţionează părinţii să fie vigilenţi la păstrarea produselor chimice în condiții casnice

Specialiştii ANSP atenţionează părinţii să fie vigilenţi la păstrarea produselor chimice în condiții casnice

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică atenţionează populaţia privind riscul iminent de intoxicație drept răspuns la accesibilitatea copiilor la produse chimice, fiind lăsați fără supraveghere în perioada vacanței şi solicită părinţilor să manifeste responsabilitate şi vigilenţă la păstrarea acestor substanţe în condiții casnice.

Locuința și împrejurimile pot fi locuri periculoase pentru copii, în special pentru riscul de intoxicații accidentale în perioada vacanțelor, când sunt lăsați fără supraveghere permanentă. Combinația între stresul provocat de pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă ale adulților și neacordarea atenției necesare copiilor în această perioadă, oferă posibilitate copiilor să exploreze în mod liber totul în casă și în jurul ei.

Copiii își explorează mediul jucându-se, încercând să deschidă containere, imitând ceea ce văd la adulți și punând lucrurile în gură. Înghițirea unei substanțe toxice, contactul cu pielea, pulverizarea ei în ochi sau inhalarea poate duce la intoxicație. Astfel, se intensifică cazurile de intoxicații cu diverse produse chimice toxice (medicamente, monoxid de carbon, alcool, produse de uz casnic etc.), mai cu seamă la copii, în lipsa ocupațiilor obligatorii, care pot fi găsite.

Pentru a evita o eventuală urgență de sănătate, specialiștii fac apel către adulți:

  • nu lăsați copiii fără supraveghere;
  • excludeți accesibilitatea copiilor la produsele chimice (medicamente, produse de uz casnic, alcool etc.);
  • fiți prudenți cu focul și la exploatarea sobelor;
  • plasați substanțele toxice imediat după manipulare, în locuri protejate de copii;
  • evitați implicarea copiilor în manipularea cu produse chimice, inclusiv în prezența adulților.

Totodată, ANSP recomandă adulţilor să atragă atenția la calitatea și compoziția jucăriilor procurate copiilor și la utilizarea produselor pirotehnice în preajma casei și a membrilor familiei. Acestea, pe lângă pericolul de a produce explozii și combustii, elimină în mediu diferite substanțe chimice periculoase pentru sănătatea umană.

Copiii mici nu cunosc diferența dintre ceea ce este sigur și ceea ce este periculos!

Este responsabilitatea adulților să asigure un mediu inofensiv pentru ei!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.