SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Ce trebuie să cunoaștem despre intoxicațiile cu iod?

Ce trebuie să cunoaștem despre intoxicațiile cu iod?

Iodul este o substanță necesară pentru organismul uman, dar administrarea necontrolată a acestuia poate avea efecte negative asupra sănătății, provocând intoxicații acute și cronice.

Fenomenul intoxicației cu iod este numit în medicină — iodism. Boală care poate decurge sub formă cronică sau acută.

Unul din efectele negative și dăunătoare se manifestă printr-o arsură gravă a mucoasei întregului tract digestiv. Durerile excretoare din cauza unei arsuri a sistemului digestiv poate aduce la apariția șocului anafilactic.

Administrarea necontrolată a iodului, poate prezenta riscuri în funcționarea glandei tiroide, fiind observată o scădere a imunității și dezvoltarea unor boli (afectarea ochilor — dezvoltarea proceselor inflamatorii, a conjunctivitei, precum și a blefaritei; iododermă — dermatită gravă, acnee și urticarie).

O supradoză de iod poate duce la cazuri severe, care sunt însoțite de simptome, cum ar fi:

  • reacții alergice;
  • umflarea laringelui și a cavității nazale se dezvoltă treptat;
  • respirație grea, respirație șuierătoare;
  • leșin;
  • dispnee;
  • pielea — palidă, există o ușoară bluență;
  • presiunea scade;
  • pot fi prezente iluzii, diverse halucinații;
  • se poate dezvolta coma;

În scopul evitării apariției intoxicațiilor cu iod, recomandăm insistent populației să se abțină de la administrarea necontrolată a preparatelor de iod și să urmeze sfatul medicului privind cantitatea de iod pe care urmează să o administreze.

În cazul apariției intoxicațiilor acute cu iod, vă îndemnăm să apelați serviciul de urgență.