Asistenți medicali instruiți de experți internaționali privind răspunsul de urgență la COVID-19 și promovarea rolului nurselor în contextul pandemiei

Asistenți medicali instruiți de experți internaționali privind răspunsul de urgență la COVID-19 și promovarea rolului nurselor în contextul pandemiei

Un număr de 115 lucrători medicali din Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia (http://seehn-hrh.org/) au beneficiat de un curs de instruire intensiv în format on-line, în cadrul proiectului “Fortificarea capacităților nurselor și a lucrătorilor medicali din prima linie de răspuns COVID-19. Nurse puternice într-un sistem de sănătate puternic și o lume mai sănătoasă”, lansat de Rețeaua de Sănătate a Europei de Sud Est” (http://seehn.org/).

Temele abordate în cadrul acestora s-au referit la răspunsul de urgență la COVID-19, promovarea rolului nurselor în contextul pandemiei COVID-19 și impactul pandemiei asupra sănătății mentale a nurselor.

Pentru a facilita implicarea activă a structurilor guvernamentale, de rând cu asociațiile de nursing și alți actori naționali importanți din țările membre, au fost organizate webinare regionale (http://seehn-hrh.org/webinars/), în cadrul cărora experți din Italia, Elveția și Israel au prezentat informații actuale despre rolul asistenței medicale primare în răspunsul la pandemia COVID-19, metodele de combatere a dezinformării și a știrilor false în sănătate, necesitatea de creștere a capacităților și a rezilienței lucrătorilor medicali implicați în lupta cu COVID-19.

Menționăm că, în perioada iulie 2020 – februarie 2021, Serviciul dezvoltarea resurselor umane din cadrul Direcției Analiză, planificare și integrare a serviciilor și resurselor în sănătate a ANSP a participat la derularea proiectului – „Fortificarea capacităților nurselor și a lucrătorilor medicali din prima linie de răspuns COVID-19. Nurse puternice într-un sistem de sănătate puternic și o lume mai sănătoasă”, lansat de Rețeaua de Sănătate a Europei de Sud Est” (http://seehn.org/).

Pentru facilitarea accesului tuturor lucrătorilor medicali din Republica Moldova la informațiile de actualitate prezentate de experții internaționali în cadrul instruirilor, materialele sunt disponibile în format on-line, în limba de stat și pot fi descărcate: http://seehn-hrh.org/training-materials/.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.