ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 02.01.2023 — 08.01.2023  (săptămâna 01/2023), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate medie, cu o descreștere cu 12,8% în comparație cu săptămâna precedentă și a constituit 483,1 cazuri la 100 mii populație. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 2,5% din numărul total de îmbolnăviri. Din totalul de 12 579 de cazuri, 5272 (42%) au fost înregistrate în mun. Chișinău.

În perioada menționată, au fost înregistrate 210 cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău-162 cazuri, Taraclia-15 cazuri, Ialoveni-8 cazuri, Căușeni, Orhei, Rezina și Comrat câte 4 cazuri; Bălți-2 cazuri; Briceni, Cahul, Călărași, Edineț, Fălești, Soroca și Ungheni – câte 1 caz). Din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră 128 (63,5%) au fost spitalizați.

În săptămâna 01/2023, a fost înregistrat un caz de deces cu virusul gripal A(H3N2) la o persoană de genul masculin, în vârstă 22 ani, nevaccinat împotriva gripei.

În laboratoarele ANSP, în săptămâna 01/2023, au fost investigate prin metoda molecular-biologică – 61 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale  și SARS-CoV-2, din ele 45 probe au fost pozitive (15-A(H3N2), 25-A(H1N1), 4- tip B și 1- tip A) și 7 probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 08.01.2023, săptămânile 40/2022-01/2023) au fost înregistrate, în total: 932 cazuri de gripă; 136026 de cazuri de IACRS și 5906 cazuri de SARI.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 6,7%.

Continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

ANSP recomandă populației respectarea în continuare a măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglomerate, etc), monitorizarea stării de sănătate a copiilor de vârstă preșcolară și a elevilor; vaccinarea antigripală.

Totodată, se recomandă instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă; verificarea și suplinirea stocurilor de medicamente pentru tratamentul bolnavilor cu gripă sezonieră, IACRS și SARI; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz; asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.