Activități de informare în cadrul Săptămânii naționale de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar

Produsele de uz fitosanitar sunt potențial toxice, majoritatea acestora prezintă un grad ridicat de toxicitate pentru sănătate, cu impact asupra mediului înconjurător, în special apa și produsele alimentare. În acest sens, este important de conștientizat riscurile și consecințele posibile, atât pentru cei care manipulează cu astfel de produse cât și pentru beneficiarii produsului finit.

În contextul desfășurării Săptămânii naționale de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), inclusiv cei din cadrul Centrului de Sănătate Publică Orhei, de comun cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au organizat în raionul Orhei activități de sensibilizare și promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților în ramura agricolă. Astfel, lideri și angajați din întreprinderi agricole din satul Pohorniceni (Gospodăria Țărănească „Bobîrca Gheorghe” ) și satul Mălăiești  (SRL „VINDEX-AGRO JR.”) au fost informați despre gestionarea adecvată și păstrarea corectă a acestor produse.

În cadrul discuțiilor, liderii de gospodării au prezentat loturile de pământ cu livezi, sere și au relatat despre procesul de pregătire a soluției de produse de uz fitosanitar și aplicarea acestora.

Un subiect esențial abordat se referă la necesitatea utilizării corecte a echipamentului individual de protecție (EIP) la amestecarea/aplicarea soluțiilor întru prevenirea impactului nefast asupra sănătății lucrătorilor implicați. Astfel, specialiștii ANSP au demonstrat componența EIP (combinezon, mănuși, cizme, ochelari, respirator etc.), ordinea și procesul de îmbrăcare/dezbrăcare, decontaminarea corespunzătoare.

Înainte și în timpul utilizării produselor de uz fitosanitar și fertilizanților se recomandă de respectat anumite reguli, printre care:

  • Citirea cu atenție a etichetei și respectarea instrucțiunilor indicate;
  • Folosirea produselor strict în cantitatea menționată de producător;
  • Utilizarea echipamentului individual de protecție prevăzut în etichetă și verificarea integrității acestuia înainte de aplicare a produselor de uz fitosanitar.
  • Selectarea zonei de pregătire a soluției de lucru, care trebuie să fie la o distanță suficientă de alte persoane și animale;
  • Asigurarea ermeticității recipientului după fiecare utilizare, pentru a preveni scurgerile;
  • În zona de manipulare cu PUF este interzis fumatul, consumul de băuturi sau alimente.

În cazul unei posibile intoxicații sau suspecții solicitați imediat asistența medicală la numărul unic de urgență 112.

 

Serviciul de informare și  comunicare cu mass-media 022 574-642

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.