5 mai 2021 – Ziua mondială a igienei mâinilor cu genericul “Câteva secunde pentru a salva vieți: respectă igiena mâinilor”

5 mai 2021 – Ziua mondială a igienei mâinilor cu genericul “Câteva secunde pentru a salva vieți: respectă igiena mâinilor”

Anual, la data de 5 mai marcăm Ziua mondială a igienei mâinilor, scopul căreia este promovarea igienei mâinilor pentru o sănătate mai bună pe tot Globul.

Campania globală de promovare a igienei mâinilor, care în acest an are genericul „Realizarea igienei mâinilor la punctul de îngrijire” și sloganul “Câteva secunde pentru a salva vieți: respectă igiena mâinilor”, a fost lansată în anul 2009.

În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face un apel către lucrătorii din domeniul sănătății și instituțiile medicale să întreprindă acțiuni eficiente de igienă a mâinilor la fiecare punct de îngrijire.

Punctul de îngrijire se referă la locul în care se reunesc trei elemente: pacientul, lucrătorul medical și îngrijirea sau tratamentul care implică contactul cu pacientul sau cu mediul înconjurător.

Obiectivele campaniei din acest an sunt:

  • Angajarea unei audiențe mai mari și sublinierea rolului fiecărei persoane în realizarea unei igiene eficiente a mâinilor la punctul de îngrijire, în conformitate cu strategia OMS de îmbunătățire a igienei mâinilor;
  • Sprijinirea punerii în aplicare a recomandării OMS 2020 pentru igiena universală a mâinilor și a inițiativei OMS/UNICEF: Igiena mâinilor pentru toți în instituțiile de sănătate;
  • Promovarea igienei mâinilor ca măsură eficientă de prevenire a infecției COVID-19 .

Pentru a preveni și a trata infecțiile este absolut necesară igiena mâinilor, care astăzi nu mai este un lux. Aceasta este relevantă pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății, pacienții și familiile acestora la fiecare întâlnire medicală. Mai mult de atât, această acțiune îndeplinește obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) 3.8 și, de asemenea, sprijină cu fermitate obiectivele de asigurare a accesului la sisteme de apă potabilă și de sanitație gestionate în siguranță, igienei (WASH) în instituțiile medico-sanitare și a rezistenței antimicrobiene.

Cum putem acționa în cadrul Zilei Mondiale a igienei mâinilor:

  • Lucrători din domeniul sănătății: acum mai mult ca oricând – igienizați-vă mâinile la punctul de îngrijire!
  • Specialiștii în prevenirea și controlul infecțiilor: Fiți campioni și mentori pentru mâini curate la punctul de îngrijire.
  • Managerii de instituții: asigurați-vă că sunt disponibile materiale de igienă a mâinilor la fiecare punct de îngrijire.
  • Factorii de decizie politică: investiți acum pentru a asigura igiena mâinilor pentru toți.
  • Pacienți și familii: Ajutați-ne să vă ajutăm: vă rugăm să vă igienizați mâinile.
  • Vaccinatori: Igienizați mâinile înainte de manipularea fiecărui vaccin.
  • Toată lumea: faceți ca mâinile curate să fie o deprindere, aceasta ne protejează pe toți!

Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni de reducere a răspândirii agenților patogeni și prevenirea infecțiilor, inclusiv a virusului COVID-19.

 

Secunde salvează vieți – igienizați-vă mâinile!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.