22 aprilie – Ziua Pământului cu genericul „Restabilim Pământul”

22 aprilie – Ziua Pământului cu genericul „Restabilim Pământul”

Anual, la data de 22 aprilie marcăm Ziua Pământului, un eveniment global care are drept scop conștientizare diverselor provocări de mediu cu care se confruntă planeta noastră și demonstrarea suportului nostru pentru protecția mediului.

Acest eveniment a avut loc pentru prima dată în 1970 și s-a transformat în timp într-un șir de evenimente și acțiuni întreprinse în această zi în 193 de țări ale lumii cu implicarea a peste 1 miliard de oameni.

În acest an sloganul și, totodată, îndemnul evenimentului este „Restabilim Pământul”, care se va centra pe procesele naturale, tehnologiile ecologice emergente și inovații pentru restabilirea ecosistemelor. Activitățile din acest an se vor focusa pe combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și a schimbărilor climatice.

Pe parcursul anilor evenimentele organizate în cadrul Zilei Pământului au fost variate: de la curățarea râurilor până la eliminarea plantelor invazive, însă în acest an evenimentul va fi marcat altfel. Din cauza pandemiei și a distanțării fizice din acest an, activitățile în cadrul Zilei Pământului se vor desfășura în mare parte în mediul digital: prelegeri, filme și conferințe (pentru a vedea lista acțiunilor planificate la nivel global, vizitați site-ul www.earthday.org).

Cu toții avem nevoie de un Pământ sănătos pentru a susține locurile de muncă, mediul de trai, sănătatea și bunăstarea familiei și a comunității. O planetă sănătoasă nu este o opțiune, este o necesitate. Pentru a contribui la bunăstarea planetei pe care o populăm, vă îndemnăm să vă implicați și într-un șir de acțiuni în afara mediului virtual. Iată ce puteți face:

Salubrizați cartierul DVS sau parcul din apropiere. Mergeți la o plimbare cu o pungă de gunoi și colectați obiectele din plastic pe care le găsiți.

– Schimbați produsele casnice și de curățare. Utilizați vesela, ustensilele și produsele de curățat care nu sunt dăunătoare pentru sănătate și mediu, de ex.: folie de aluminiu 100% reciclată, hârtie pergament fără substanțe chimice pentru coacere, pungi de gunoi biodegradabile, detergenți ecologici.

– Plantați un arbore. Știați că plantarea unui stejar aduce mai multe specii de insecte și păsări decât o curte întreagă de plante?

Protejați și susțineți insectele polenizatoare. O modalitate de a face acest lucru este să selectați și să plantați plante care atrag albinele, fluturii. Evitați să utilizați în apropierea acestor terenuri erbicide sau alte substanțe toxice.

– Evitați să utilizați pesticide și substanțe chimice pentru producerea produselor alimentare.

Evitați risipa de produse alimentare. Aproximativ o treime din alimentele pe care le producem anual sunt risipite.

– Implicați copiii. Educați copiii să iubească și să protejeze mediul ambiant.

Distanțarea socială pe perioada pandemiei nu înseamnă că nu putem ieși afară pentru a ne bucura de natură, atât timp cât o facem în mod responsabil. Natura nu este anulată! Marcăm Ziua Pământului, apreciind și respectând natura ce ne înconjoară.

Împreună avem puterea de a restabili Pământul!Implicarea fiecăruia dintre noi contează.

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.