Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor 2023 – „Standardele alimentare salvează vieți”

Anual, din 2018 încoace, pe 7 iunie marcăm Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor cu scopul de a spori gradul de conștientizare al populației cu privire la importanța prevenirii, detectării și gestionării riscurilor cu ajutorul practicilor de siguranță alimentară, promovând modalități de îmbunătățire a sănătății umane, comerțului, agriculturii și a dezvoltării durabile.

În acest an evenimentul, ajuns la cea de a 5-a aniversare, coincide cu cea de-a 60-a aniversare a Codex Alimentarius – cel mai important organism internațional în domeniul standardelor alimentare creat de FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite) și OMS (Organizația Mondială a Sănătății) cu scopul asigurării produselor alimentare sigure pentru oricine, oriunde. Din 1963 încoace Codex Alimentarius a elaborat sute de standarde recunoscute la nivel internațional, ghiduri și coduri de bune practici, definind mii de niveluri admise a aditivilor alimentari, contaminanților și reziduuri chimice în alimente.

Cu ocazia dublei aniversări, evenimentul din acest an are tematica „Standardele alimentare salvează vieți” și încurajează oamenii să se concentreze asupra importanței aplicării standardelor de calitate la fiecare etapă de producere a alimentelor – de la fermă la furculiță.

Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor este o oportunitate de a evidenția rolul pe care alimentele sigure îl joacă pentru sănătatea și bunăstarea umană și de a solicita o serie de acțiuni concrete pentru îmbunătățirea siguranței alimentare. Conceptul este susținut și promovat de FAO și OMS.

La nivel mondial se estimează că în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai frecvent și de malnutriție.

Bolile transmise prin alimente afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume în fiecare an. Peste 200 de afecțiuni – de la bolile diareice acute la cancer sunt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.

La nivel global,  zilnic în medie 1 600 000 de oameni se îmbolnăvesc de boli condiționate de alimentele nesigure și circa 340 de copii sub 5 ani decedează din cauza bolilor care pot fi prevenite.

La nivel național, potrivit celui mai recent Studiu de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS) din 2012, 6% din copiii cu vârsta sub 5 ani din Moldova sunt afectați de retard statural sau sunt prea scunzi pentru vârsta lor.

Pe parcursul anului 2022, specialiștii ANSP de comun cu specialiștii ANSA, în conformitate cu Planul de Acțiuni al Strategiei în domeniul siguranței alimentelor pentru anii 2018-2022 și a domeniilor de competență descrise în Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor, au anchetat 21 cazuri de intoxicații alimentare în grup.

Totodată, în calitate de instituție în care este dislocat Comitetul Național Codex Alimentarius, de către specialiștii ANSP este asigurată participarea constantă la activitățile aferente Codex-ului – sesiuni și ședințe ordinare și aplicarea recomandărilor aferente acestora în procesul de elaborare a actelor normative naționale din domeniul sănătății nutriționale.

Pe lângă contribuția la securitatea nutrițională a populației, domeniul siguranței alimentelor sprijină dezvoltarea economică, comerțul și turismul, stimulând dezvoltarea durabilă.

Se estimează că țările cu venituri mici și mijlocii suportă pierderi de aproximativ 110 miliarde de USD anual din cauza incapacității temporare de muncă, a bolilor grave sau chiar a morții premature cauzate de alimentele nesigure.

Globalizarea comerțului, creșterea numărului populației la nivel global, schimbările climatice și sistemele alimentare în schimbare rapidă au un impact negativ asupra siguranței alimentelor.

În acest context, standardele de siguranță alimentară elaborate în baza dovezilor științifice stabilesc criterii pe care alimentele ar trebui să le îndeplinească pentru a proteja sănătatea și viața consumatorilor.

Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, îndemnăm populația să se alături campaniei #WorldFoodSafetyDay și să respecte CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:

  • Curățenia. Aveți grijă să vă spălați mâinile înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
  • Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
  • Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;
  • Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;
  • Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.

 

Rețineți – alimente mai sigure, sănătate mai bună!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.