Ziua mondială a rinichiului – 9 martie 2023

Ziua mondială a rinichiului – 9 martie 2023

În acest an, Ziua mondială a rinichiului este marcată pe 9 martie cu scopul de a ajuta populația să conștientizeze importanța promovării sănătății rinichilor pentru bunăstarea organismului. Genericul evenimentului este ,,Pregătirea pentru imprevizibil, sprijinirea celor vulnerabili!”.

Campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la evenimentele dezastruoase naturale sau provocate de om și impactul acestora asupra persoanelor care trăiesc cu boli de rinichi și al căror acces la servicii de diagnostic, tratament și îngrijire riscă să fie împiedicat.

Persoanele cu boli renale sunt printre cele mai vulnerabile într-o situație de urgență din cauza nevoii de îngrijire coordonată în mod consecvent, care este necesară pe tot parcursul vieții. Impactul COVID-19 asupra sistemului de sănătate a pus o presiune suplimentară asupra acestor persoane, făcându-le și mai vulnerabile.

Întreaga societate, inclusiv factorii de decizie, serviciile de îngrijire a sănătății, industria, precum și persoanele care trăiesc cu boli de rinichi și persoanele care îi îngrijesc, trebuie să fie pregătite pentru eventuale evenimente de urgență neașteptate pentru a evita orice întrerupere a accesului la serviciile de diagnostic, tratament și îngrijire.

Boala Renală Cronică (BRC) reprezintă pierderea progresivă a funcției renale pentru o perioadă de luni sau ani. Se estimează că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această afecțiune. Totodată, se presupune că până în 2040 aceasta va deveni a 5-a cauză de deces de pe glob.

La nivel mondial, între 8 și 10% din populația adultă are o anumită formă de afecțiune renală, iar în fiecare an milioane de oameni decedează prematur din cauza complicațiilor legate de BRC.

În regiunea europeană, în jur de 100 milioane de persoane suferă de bolile renale cronice. Ratele mortalității sunt îngrijorătoare: 20% la cei care au suportat transplantul renal și 21% la pacienții dializați. Mai mult de atât, a fost raportat că leziunea renală acută (IRA) afectează 58% din pacienții spitalizați cu COVID-19, cu o rată a mortalității asociate de peste 30%.

În Republica Moldova, incidența prin bolile aparatului genito-urinar la 10 mii locuitori, a constituit în anul 2021 – 180,2 cazuri, fiind în creștere comparativ cu anul 2020 – 151,6 cazuri.

Sunt multe provocări ce necesită depășire, înainte de a putea inversa această tendință îngrijorătoare. Majoritatea pacienților cu BCR nu sunt conștienți de starea lor, din cauza lipsei unui diagnostic precoce, iar opțiunile de tratament și îngrijire, spre regret, nu sunt accesibile pentru toți.

Care sunt simptomele bolii cronice de rinichi?

În stadiile incipiente ale bolii renale, de obicei nu sunt simptome vizibile. Pe măsură ce boala se agravează, simptomele pot include: nevoia de a urina mai des, oboseală, slăbiciune, nivel scăzut de energie, pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor, picioarelor și gleznelor, dificultăți de respirație, sânge în urină; edeme sub ochi, piele uscată și mâncărime, probleme de concentrare, probleme cu somnul, amorţeală, greață sau vărsături, crampe musculare, tensiune arterială crescută, etc.

Pentru sănătatea rinichilor, urmați pașii:

— Fiți activi! Vă va ajuta la menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de BRC;

— Alimentați-vă sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale;

— Țineți glicemia sub control! Jumătate din persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale, iar acest lucru poate fi prevenit atunci când glicemia este ținută sub control;

— Verificați și controlați tensiunea arterială!  Hipertensiunea arterială vă poate afecta rinichii;

— Asigurați-vă un aport suficient de lichide! Este important să ajustați cantitatea de lichide în funcție de efortul fizic, climă, starea de sănătate, sarcină sau alăptare;

— Nu fumați! Tutunul încetinește fluxul de sânge spre rinichi, ceea ce afectează negativ funcționarea acestora. Fumatul sporește riscul apariției cancerului renal cu 50%.

— Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice, fără prescripție medicală. Aceste medicamente pot dăuna rinichilor în caz că sunt administrate frecvent;

— Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc:  diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală.

Pentru o mai bună îngrijire a rinichilor, este necesar să fim mai informați cu privire la cauzele, evoluția și consecințele BRC.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.