Ziua mondială a igienei mâinilor, cu genericul „Uniți pentru siguranță: respectă igiena mâinilor”

Ziua mondială a igienei mâinilor, cu genericul „Uniți pentru siguranță: respectă igiena mâinilor”

La data de 5 mai, anual, marcăm Ziua mondială a igienei mâinilor pentru promovarea igienei mâinilor la nivel global și a salva vieți. Respectarea igienei mâinilor și buna funcționare a sistemului de prevenire și control al infecțiilor într-o instituție medicală, promovarea și respectarea acestor valori de siguranță și calitate, reprezintă, în primul rând, protecția și grija pentru pacienți și lucrătorii medicali.

Genericul din acest an, Uniți pentru siguranță: respectă igiena mâiniloreste axat pe recunoașterea faptului că împreună putem contribui la climatul favorabil și condițiile de siguranță și calitate ale unei unități sanitare, prin igienizarea mâinilor, dar și va încuraja oamenii să se spele frecvent pe mâini pentru prevenirea bolilor și menținerea sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății face apel să ne alăturăm campaniei globale de promovare a igienei mâinilor pentru a realiza o acoperire universală a sănătății (AUS), adică obținerea unei mai bune sănătăți și bunăstare pentru toți oamenii de toate vârstele, inclusiv protecția împotriva riscurilor financiare, accesul la servicii esențiale de asistență medicală de calitate și accesul la medicamente și vaccinuri sigure, eficiente și la prețuri accesibile pentru toți.

Pentru a preveni și a trata infecțiile este absolut necesară igiena mâinilor, care astăzi nu mai este un lux și este relevantă pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății, pacienții și familiile acestora.  Prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, este esențială pentru realizarea AUS, deoarece este o abordare practică și bazată pe dovezi, cu impact asupra calității îngrijirii medicale și siguranței pacienților la toate nivelurile sistemului de sănătate.

Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni de reducere a răspândirii agenților patogeni și prevenirea infecțiilor, inclusiv COVID-19.

 Cum putem acționa în cadrul Zilei mondiale a igienei mâinilor:

  • Lucrătorii din domeniul sănătății: fiți un exemplu de urmat pentru a-i încuraja pe alții să-și curețe mâinile.
  • Managerii de instituții: asigurați-vă că sunt disponibile materiale de igienă a mâinilor la fiecare punct de îngrijire.
  • Factorii de decizie politică: investiți acum pentru a asigura igiena mâinilor pentru toți.
  • Pacienți și familii: ajutați-ne să vă ajutăm: vă rugăm să vă spălați cât mai des pe mâini.
  • Populația generală: faceți din igienizarea mâinilor un obicei zilnic.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.