Vorbește pentru sănătatea mintală. Începe acum!

Vorbește pentru sănătatea mintală. Începe acum!

Săptămâna Europeană a Sănătății Mintale se desfășoară în perioada 9-13 mai 2022, fiind o inițiativă pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța sănătății mintale în viața de zi cu zi. În acest an, evenimentul  este la a treia ediție, cu genericul „Vorbește pentru sănătatea mintală”, care centrează atenția asupra sănătății mintale a tinerilor.

În majoritatea țărilor europene, problemele de sănătate mintală a tinerilor (15-24 de ani) s-au dublat în ultimii doi ani, fiind o consecință a pandemiei. Tinerii constituie un grup vulnerabil și intervențiile imediate sunt cruciale pentru a răspunde nevoilor de sănătate mintală ale acestora.

Raportul Forumului European al Tineretului „Dincolo de Lockdown: „cicatricea pandemiei asupra tinerilor” a evidențiat provocările și barierele profunde sociale, economice și de sănătate mintală ale tinerilor, drept consecință a pandemiei. Astfel, peste 9 milioane de tineri din Europa au fost afectați negativ de pandemie și aceste cifre ar putea crește pe măsură ce apar noi crize.

De menționat că și tinerii din Republica Moldova au avut de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19, potrivit rezultatelor Studiului privind efectele pandemiei asupra bunăstării psiho-emoționale a tinerilor[1]. Dificultățile emoționale au fost amplificate de stresul în cadrul familiei, de izolarea fizică, abuzurile sporite, educația perturbată și incertitudinea cu privire la viitor. Acestea au constituit elemente cruciale pentru echilibrul emoțional al tinerilor.

Conform studiului, circa 20% dintre tineri au suferit o înrăutățire a bunăstării psiho-emoționale în perioada crizei pandemice. Persoanele cu dizabilități au suferit mai mult de pe urma restricțiilor impuse în perioada pandemiei. Impactul acesteia s-a făcut simțit atât la nivel psiho – emoțional (stări de tristețe, frică, crize), cât și la nivel de bunăstare fizică (insomnie, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap).

Important de menționat că, în lipsa unor intervenții imediate și adecvate de suport al tinerilor, bunăstarea psiho-emoțională scăzută riscă să devină cronică. Tinerii au cu 30% până la 80% mai multe șanse de a raporta experiențe de depresie sau anxietate în comparație cu adulții, inclusiv sunt mai predispuși la suicid, fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor din Europa. Peste 700 000 de oameni la nivel regional mor anual în urma sinuciderii, adică o persoană la fiecare 40 de secunde.

Ce putem face pentru a promova conștientizarea sănătății mintale?

S-ar putea să vă întrebați dacă eforturile unei persoane pot face cu adevărat diferența, iar răspunsul este „Da, absolut!” Există multe moduri prin care puteți crește gradul de conștientizare pentru sănătatea mintală:

  • Vorbiți cu toți cei pe care îi cunoașteți, întrebându-i despre prieteni, familie, colegi, interese, trăiri, probleme și ascultații cu adevărat.
  • Împărtășiți experiențele dacă le aveți. Împărtășirea poveștii proprii despre luptele cu bolile mintale ar putea fi o încurajare pentru ca altă persoană să conștientizeze și să recunoască că luptă cu o problemă similară.

Poate fi liniștitor să auzi că altcineva a trecut prin lupte similare și că acum este capabil să-și spună povestea.

  • Încurajați limbajul amabil și explorați „limbajul centrat pe persoană”. Orice limbaj care întărește stigmatul din jurul bolii mintale este dăunător și ar putea împiedica pe cineva să primească ajutor. Așa că asigurați-vă că o spuneți când cineva folosește cuvinte derogatorii despre bolile mintale și încercați să-i educați cu privire la consecințele limbajului lor.
  • Informați-vă despre bolile mintale, astfel încât să puteți transmite cunoștințe veridice celor din jur. Părinții trebuie educați despre sănătatea mintală a copiilor. Copiii nu sunt imuni la boli mintale și pot dezvolta depresia și anxietatea chiar și la o vârstă fragedă.
  • Distribuiți. Folosiți-vă rețelele de socializare pentru a crește gradul de conștientizare.

Important!

Sănătatea mintală ne afectează pe toți la fiecare etapă a vieții noastre. Să modelăm o viață mai bună și un viitor mai luminos pentru tineri, vorbind despre sănătatea mintală. Toată lumea are nevoie și merită acces la îngrijiri pentru sănătate mintală.

Săptămâna sănătății mintale din acest an oferă tuturor o oportunitate de a participa la promovarea sănătății mintale pozitive și accesul la sprijin pentru tineri. Prin suport comun se poate face o schimbarea atât de necesară.

[1] https://moldova.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/covid_19_impactul_wellbeing.pdf

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.