Sunt în derulare activitățile în cadrul Săptămânii naționale de utilizare corectă a produselor biocide

Sunt în derulare activitățile în cadrul Săptămânii naționale de utilizare corectă a produselor biocide

În perioada 26 septembrie –  1 octombrie 2023, se desfășoară Săptămâna națională de utilizare corectă a produselor biocide. Genericul evenimentului este ”Utilizăm corect produsele biocide”, având drept scop creșterea gradului de conștientizare, informare și responsabilizare a principalilor actori implicați în gestionarea produselor biocide și alfabetizarea populație cu privire la importanța utilizării corecte a produselor biocide și asigurării unui nivel ridicat de protecție a sănătății publice.

Produsele biocide sunt produsele ce conțin substanțe active care distrug, împiedică sau fac inofensivă acțiunea oricărui organism dăunător, cum ar fi microbi, virusuri, fungi. Pe scară largă, biocidele sunt utilizate în domeniul medical pentru prevenirea și controlul infecțiilor intraspitalicești, sterilizarea dispozitivelor medicaledezinfectarea suprafețelor, etc.

Deși produsele biocide, așa cum sunt ele definite, nu sunt utilizate în mod obișnuit pentru uz casnic, ingredientele acestora (alcoolul, clorul şi compuşii de clor, apa oxigenată, acid peracetic, fenoli, compuși de amoniu cuaternar, betadine etc) deseori se conțin în diferite produse de curățare, șervețele umede, detergenți, etc.

În ultimii 2 ani, în contextul pandemiei COVID-19 a sporit semnificativ atât diversitatea produselor biocide, cât și disponibilitatea acestora, iar utilizarea excesivă și necorespunzătoare a acestora poate avea un impact negativ considerabil asupra mediului și sănătății oamenilor.

Pentru a evita diferite riscurile condiționate de utilizarea necorespunzătoare a substanțelor biocide, este important de respectat câteva reguli esențiale privind produsele folosite pentru igiena personală și dezinfecție:

! Atenție sporită la cantitățile folosite

! Respectarea instrucțiunilor de utilizare

Vă îndemnăm să fiți precauți în utilizarea produselor biocide!

Pe parcursul Săptămânii naționale de utilizare corectă a produselor biocide, specialiștii ANSP vor organiza și realiza diferite activități de informare și comunicare, inclusiv: seminare de istruire, discuții publice, ședințe informative și mese rotunde.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.