Un mediu de lucru sigur și sănătos – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă

Un mediu de lucru sigur și sănătos – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă

Ziua mondială a securității şi sănătății în muncă, stabilită de Organizația Internațională a Muncii, este marcată anual pe 28 aprilie și este dedicată prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale.

Accentuarea importanței securității și sănătății la locul de muncă a fost reconfirmată în iunie 2022, când Conferința Internațională a Muncii (ILC) a decis să includă un mediu de lucru sigur și sănătos în cadrul OIM al principiilor și drepturilor fundamentale la locul de muncă.

Anul acesta promovăm importanța unui mediu de lucru sigur și sănătos ca principiu fundamental și drept la locul de muncă, prin concentrarea atenției asupra problemei și a modului în care promovarea și crearea unei culturi a securității și sănătății poate facilita reducerea numărului de decese și traume legate de locul muncă.

Conform celor mai recente estimări publicate de Organizația Internațională a Muncii, 2,78 milioane de lucrători decedează anual din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

Aproximativ 2,4 milioane (86,3 la sută) dintre aceste decese sunt provocate de boli profesionale, în timp ce peste 380 mii (13,7 la sută) sunt cauzate de accidente de muncă. În fiecare an, se înregistrează în jur de o mie de ori mai multe accidente profesionale neletale decât accidente profesionale soldate cu deces.

Un studiu recent al Fundației Europene pentru Dezvoltarea Vieții și Muncii (European Foundation for the Development of Living and Working Conditions) arată că aproape o treime dintre lucrătorii intervievați au raportat că riscurile legate de muncă le amenință sănătatea și siguranța.

În prezent, aproximativ 60% dintre angajați se confruntă cu programe de lucru rapide și agitate, în cea mai mare parte a orelor lor de lucru. 12% dintre cei chestionați spun că adesea sau aproape niciodată nu au suficient timp pentru a-și termina munca. În țările Europei de Nord de exemplu, 25,4% din toți angajații suferă de stres, ce este aproximativ similar cu media europeană. Statisticile denotă că aproape jumătate din lucrătorii europeni încă lucrează în poziții incorecte și neconfortabile din punct de vedere ergonomic ceea ce este caracteristic și pentru lucrătorii din Republica Moldova. Aproape o treime din lucrători sunt expuși la zgomot în timpul muncii; un sfert dintre lucrători lucrează în condiții de praf, temperaturi ridicate sau scăzute și vibrații.

În contextul celor menționate specialiștii ANSP vin cu următoarele recomandări pentru angajatori privind securitatea și sănătatea în muncă a muncitorilor:

1. Asigurarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos pentru salariați, cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în vigoare, inclusiv acordarea cu utilaj necesar standardizat, cât și echipamente de protecție individuală precum:

  • echipamente pentru protecția ochilor, feței, capului și membrelor;
  • echipamente de protecție individuală împotriva căderilor de la înălțime;
  • echipamente împotriva zgomotului;
  • dispozitive pentru protecția căilor respiratorii;
  • dispozitive pentru protecție contra radiațiilor.

2. Efectuarea atestării locurilor de muncă în conformitate cu prevederile legislației în vigoare în scopul prevenirii cazurilor de boli profesionale și accidentelor în muncă în rândul angajaților.

3. Crearea locurilor de muncă sănătoase cu oferirea serviciilor de instruire, educație și aprovizionarea cu materiale informaționale referitoare la securitatea și sănătatea la locul de muncă.

4. Respectarea și crearea condițiilor necesare în oferirea angajaților a unei culturi a regimului alimentar și de odihnă sănătos.

”Doar prin promovarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă vom putea proteja viața lucrătorilor, familiilor acestora și comunității în general”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.