Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie 2022, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată luni, 14 martie, de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totodată, o serie de măsuri de sănătate publică au fost ajustate în contextul reducerii numărului de cazuri de COVID-19.

Începând cu 16 martie curent, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii. De asemenea, s-a decis excluderea obligativității prezentării certificatului COVID la intrarea în toate spațiile închise, inclusiv toate evenimentele private, precum nunți, botezuri, vor putea fi organizate fără limitarea numărului de invitați. Dispar și limitările privind numărul de clienți în unități de alimentație publică, teatre, cinematografe, săli de spectacol, centre de sport/fitness sau zone de agrement. Evenimentele mari în aer liber, precum festivalurile, dar și cele sportive, se vor putea desfășura fără restricții privind numărul spectatorilor.

O altă decizie a CNESP vizează accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, intrarea va fi permisă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și celor străini fără prezentarea certificatului COVID. Toate măsurile de relaxare prevăzute vor intra în vigoare din data de 16 martie.

Reiterăm importanța respectării măsurilor de prevenire individuală și colectivă a infecției COVID – 19, inclusiv:

  • vaccinarea împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și decese;
  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
  • respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 (unu) metru;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a igienei respiratorii;

Autoritățile monitorizează în continuare situația epidemiologică privind COVID-19, iar în funcție de evoluția acesteia, vor fi ajustate măsurile de sănătate publică.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.