CSP teritoriale continuă verificarea respectării măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19

CSP teritoriale continuă verificarea respectării măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19

Specialiștii Centrelor de Sănătate Publică (CSP) teritoriale continuă verificarea respectării măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19. Astfel, în perioada 18-31 decembrie 2021, au fost efectuate 277 controale în adresa persoanelor fizice și juridice pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice pentru verificarea implementării corespunzătoare a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19.

Au fost supuse verificărilor mai multe obiective, inclusiv frizerii, farmacii, instituții medicale, de comerț, de producere, instituții de educației și învățământ și obiective care desfășoară alte activități. În rezultat, au fost stabilite neconformități la 47 dintre acestea, fiind emise 32 prescripții sanitare și întocmite 18 de Procese-verbale cu privire la contravenție.

Cele mai frecvente abateri constatate au fost:

  • lipsa sau portul incorect al măștilor de protecție de către personal și vizitatori;
  • neasigurarea angajaților cu echipament de protecție individuală;
  • necompletarea registrului de monitorizare a stării de sănătate a angajaților;
  • lipsa registrelor de igienizare a spațiilor sau necompletarea regulată al acestora;
  • lipsa substanțelor biodistructive.

În perioada de referință, specialiștii ANSP au efectuat și controale comune cu angajați ai Ministerului Afacerilor Interne la 18 unități de comercializare a produselor alimentare și nealimentare. Inspectorii ANSP au informat persoanele fizice și juridice despre necesitatea implementării și respectării cu strictețe a măsurilor impuse de către autorități prin Hotărârile Comisiei Naționale  Extraordinare de Sănătate Publică.

De asemenea, specialiștii continuă să sensibilizeze populația privind beneficiile vaccinării împotrivă infecției COVID-19 și necesitatea respectării în continuare a măsurilor de sănătate publică:
✿ purtarea corectă a măștii de protecție în spațiile închise și locurile aglomerate;
✿ evitarea întâlnirilor în grupuri mari de persoane;
✿ păstrarea distanței fizice de minim 1 m;
✿ spălarea regulată pe mâini;
✿ aerisirea încăperilor cu regularitate.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.