Situația epizootologică și epidemiologică la rabie în anul 2021 și măsurile de profilaxie

Situația epizootologică și epidemiologică la rabie în anul 2021 și măsurile de profilaxie

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că, în Republica Moldova, pe parcursul anilor 2020 – 2021, cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate. Pentru menținerea în continuare a unei situației epizootologice și epidemiologice favorabile la rabie este necesar ca administrațiile publice locale să întreprindă măsuri permanente de diminuare a populației de câini ai străzilor, să sancționeze stăpânii ce nu respectă regulile de întreținere a animalelor de companie. De asemenea, organizațiile, instituțiile și persoanele ce deţin în posesie câini vor asigura vaccinarea lor anuală contra rabiei și vor respecta regulile de întreţinere a acestora. Concomitent este necesară continuarea activităților de imunizare orală a faunei sălbatice și monitorizarea eficacității acesteia.

Datele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor denotă că, pe parcursul anului trecut, numărul animalelor depistate cu rabie s-a diminuat semnificativ (de 4 ori) – de la 82 în a.2020 până la 20 în a.2021. S-a micșorat, de asemenea, circulația virusului rabic în populația animalelor domestice (de la 66 la 16). Situația ar putea fi condiționată de diminuarea numărului vulpilor bolnave, depistate în această perioadă – ele fiind principala sursă de infecție (de la 13 la 4), atât pentru fauna sălbatică, cât și pentru cea domestică. Rabia a fost diagnosticată în raioanele Anenii Noi (la 4 animale), Orhei (2), Soroca (2), Cimișlia, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Hîncești, Rezina, Rîșcani, Comrat, Șoldănești (la câte un animal) și în mun. Chișinău (la 2 animale). Cazurile de boală s-au înregistrat doar în primele 6 luni ale anului 2021.  Această situație ar putea fi efectul campaniilor de vaccinare orală contra rabiei a faunei sălbatice, în a doua jumătate a anului trecut.

Rabia este o boală comună animalelor și oamenilor, fiind transmisă cu saliva infectată (prin muşcături, zgârâieturi) a animalelor bolnave. După perioada de incubaţie (timpul din momentul muşcăturii şi până la apariţia primelor semne de boală) de 10 -14 zile, care poate fi mult mai mare, boala începe cu senzaţii de dureri, prurit, furnicături la locul muşcăturii, febră, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, vome, excitabilitate, insomnie, uneori tristeţe, halucinaţii, frică de lumină. Boala durează, în medie, 3-6 zile, iar moartea survine, fără excepţie, prin insuficienţă respiratorie, cardiaco-respiratorie.

Ministerul Sănătăţii, Agenția Naţională pentru Sănătate Publică depun eforturi pentru asigurarea permanentă a instituţiilor medicale cu preparate vaccinale antirabice, evaluează activitatea specialiştilor responsabili de acordarea asistenţei antirabice, organizează diferite manifestări dedicate propagării măsurilor de profilaxie a rabiei. Informăm populația că tratamentul vaccinal antirabic al persoanelor agresate de animale este gratuit, iar vaccinul condiţionează formarea unei imunităţi efective, ce asigură prevenirea îmbolnăvirilor prin rabie și pierderea de vieţi omeneşti.

Un rol deosebit în activitățile de prevenție a acestei boli aparţine populaţiei, care trebuie să întreprindă măsuri de limitare/stopare a accesului vulpilor și altor carnivore sălbatice în gospodării, de excludere a contactului acestora cu animalele domestice. La apariţia semnelor de boală este necesar ca animalele domestice să fie consultate de specialiştii veterinari, iar stăpânii să se abţină de la acordarea primului ajutor animalului bolnav, astfel, vor evita posibilul contact cu virusul rabic şi îmbolnăvirea de rabie.

Persoanele agresate de orice animal trebuie să respecte unele reguli şi anume:

  • rana să fie spălată cu săpun sub apă curgătoare;
  • să fie prelucrată cu tinctură de iod;
  • obligatoriu, se va solicita asistenţa medicală specializată.

Doar specialiștii responsabili de asistenţa antirabică decid necesitatea și schema cursului de imunizare curativ-profilactică. Aceste servicii se acordă gratuit tuturor persoanelor.

Comportamentul adecvat al populaţiei la contactul cu animalele bolnave asigură prevenirea îmbolnăvirilor de boli comune animalelor şi oamenilor, inclusiv de rabie.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.