Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică actuală în contextul național și regional.

La nivel național, de la începutul anului curent, au fost confirmate 19 cazuri de rujeolă. În total, 12 cazuri au fost notificate la persoane cazate într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, cel mai recent fiind confirmat la un adolescent cu vârsta de 17 ani. Alte cazuri suspecte la persoane aflate în contact nu au fost raportate în focar, în ultimele zile.

Totodată, anunțăm despre confirmarea, prin diagnostic de laborator, a unui caz de rujeolă la un copil cu vârsta de 4 ani, din municipiul Chișinău. Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă printre persoanele contacte din familie (copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 13 ani), se află în proces de investigare.

De asemenea, informăm că alte două cazuri suspecte la rujeolă, la doi copii din aceeași familie, cu vârste de 6 și respectiv, 8 ani, din mun. Chișinău, care au revenit recent din România, sunt în proces de investigare.

Cazurile menționate nu au legătură epidemiologică între ele.

ANSP amintește că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

ANSP îndeamnă părinții să fie precauți cu sănătatea copiilor și să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară pentru vaccinare. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Facem un apel către toate persoanele ce pot influența decizia celor din jur de a se implica activ în promovarea vaccinărilor la copii pentru a opri răspândirea bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Vaccinurile funcționează pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur!

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.