SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

Situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

Pe parcursul săptămânii trecute, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 13 cazuri de gripă sezonieră. Dintre acestea, 11 cazuri au fost confirmate în mun. Chișinău și câte unul în  Soroca și Ungheni. Distribuția cazurilor după vârste: 0-4 ani –4 cazuri; 5-14 ani–6 cazuri, 15-29 ani-1 caz și 30-64 ani-2 cazuri.

Conform datelor epidemiologice din teritorii, în săptămâna 12, perioada 21.03.22-27.03.22, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 13,7 % în comparație cu săptămâna 11 și a constituit 234,65%ooo.

În laboratoarele ANSP, în perioada menționată, au fost investigate 52 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, în 4 dintre acestea fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2 și în 5 — prezența virusurilor gripale (AH3N2— 4 și AH1N1-1).

ANSP continuă supravegherea situației epidemiologice prin gripă, IACRS și infecții respiratorii acute severe.