Situația epidemiologică prin gripa sezonieră și infecțiile acute ale căilor respiratorii

Situația epidemiologică prin gripa sezonieră și infecțiile acute ale căilor respiratorii

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre situația epidemiologică prin gripă și infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS).

La nivel european, potrivit Sistemului european de supraveghere (TESSy — The European Surveillance System (https://flunewseurope.org/)), în săptămâna 08/2023 (20.02.23-26.02.23), procentul de probe de la pacienții care prezentau simptome de gripă sau IACRS care au fost testați pozitiv pentru un virus gripal a rămas peste pragul epidemic (10%) și a scăzut la 25%, comparativ cu 28% în săptămâna precedentă.

Un număr de 21 din 38 de țări sau zone au raportat o activitate de intensitate mare sau medie și 21 din 37 țări au raportat o activitate pe scară largă, ceea ce indică o circulație intensă a virusului gripei sezoniere în întreaga regiune. Menționăm că au fost detectate virusuri gripale de tip A și de tip B, cu o predominare a tulpinei virusului de tip B în sistemele de supraveghere santinelă și non-santinelă.

În țara noastră, în perioada 27.02.23-05.03.23 (săptămâna 09/2023), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, cu o descreștere de 12,7% față de săptămâna anterioară a acesteia (368,74 cazuri la 100 mii populație).

În perioada menționată, au fost înregistrate 9602 cazuri de IACRS, inclusiv în municipiul Chișinău – 3698 cazuri (38%). Din numărul total de bolnavi cu IACRS, 57% sunt copii cu vârste până la 14 ani.

Totodată, au fost înregistrate 62 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 42 cazuri; Taraclia – 7 cazuri; Cahul, Călărași, Nisporeni, Soroca, Strășeni și Comrat – câte 2 cazuri; Căușeni – 1 caz). Cazuri de deces de gripă nu au fost înregistrate, pe parcursul perioadei menționate.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 61 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2. Dintre acestea, 18 au fost pozitive la virusurile gripale (17-tip B și 1-tip B + SARS-CoV-2); 11–la SARS-CoV-2 și 8 la prezența virusurilor non-gripale.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 4,6%.

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 05.03.2023, săptămânile 40/2022-09/2023) au fost înregistrate: 1769 cazuri de gripă; 224 697 cazuri de IACRS și 9341 cazuri de SARI.

ANSP recomandă populației să respecte măsurile de profilaxie nespecifică (distanța fizică, igiena personală, igiena tusei și strănutului, igiena mâinilor, aerisirea încăperilor, purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate, adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa și IACRS (febră, tuse, dureri de cap, stare de slăbiciune).

Totodată, se recomandă instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă; verificarea și suplinirea stocurilor de medicamente pentru tratamentul bolnavilor cu gripă sezonieră, IACRS și SARI; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz; asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS.

Specialiștii în sănătate publică recomandă prelungirea filtrului de dimineață în instituțiile de educație timpurie, prin verificarea temperaturii și a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.