Situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS

Situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 26.12.2022 – 02.01.2023  (săptămâna 52/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate înaltă, atestându-se o descreștere cu 12,9 % în comparație cu săptămâna precedentă și a constituit 553,9 cazuri la 100 mii populație. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 2,4 % din numărul total de îmbolnăviri. Din totalul de 14 424 de cazuri, 6432 (44,6%) au fost înregistrate în mun. Chișinău.

În perioada menționată, au fost înregistrate 203 cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău-163, Ialoveni și Comrat câte 6 cazuri; Bălți-4; Călărași, Soroca, Nisporeni, Rezina și Taraclia – câte 3 cazuri; Edineți, Sângerei și Ungheni –  câte 2 cazuri; Căușeni, Leova și Strășeni câte 1 caz). Din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră 128 (63,5%) au fost spitalizați.

În laboratoarele ANSP, în săptămâna 52/2022, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 62 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale  și SARS-CoV-2, din ele 49 probe au fost pozitive (25 – A(H3N2); 16 – A(H1N1); 5 -tip B), 1-A(H3N2)+tip B și 1-A(H1N1)+tip B și 1-tip A nesubtipat  și 6 – au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale(RSV – 2, Adv – 1, Rv-2, Mpv-1).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 02.01.2023, săptămânile 40/2022-52/2022) au fost înregistrate, în total: 722 cazuri de gripă; 123447 de cazuri de IACRS și 5418 cazuri de SARI.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 6,7%.

Continuă procesul de imunizare împotriva gripei  sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

ANSP recomandă populației respectarea în continuare a măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglomerate, etc), monitorizarea stării sănătății copiilor de vîrstă preșcolară și elevilor și vaccinarea antigripală.

Totodată, se recomandă instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă; verificarea și suplinirea stocurilor de medicamente pentru tratamentul bolnavilor cu gripă sezonieră, IACRS și SARI; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz; asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS.

De asemenea, specialiștii în sănătate publică recomandă instituirea filtrului de dimineață în instituțiile de educație timpurie, prin verificarea temperaturii și a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.