Sezonul alergiilor la ambrozie este în toi. Cum ne protejăm!?

Sezonul alergiilor la ambrozie este în toi. Cum ne protejăm!?

Ambrozia este o plantă anuală, răspândită în toată Europa, cu areale invazive concentrate în special în partea centrală a acesteia. Cea mai frecvent întâlnită specie este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, o plantă extrem de adaptabilă la condiţiile climatice nefavorabile ce produce mari cantități de polen.

Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu un impact negativ asupra sănătăţii publice. O plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen de aproximativ 20 microni diametru şi până la 30 mii de seminţe. Este rezistentă la secetă și arșiță, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoși buruiana să cuprindă areale întregi. Polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanţe lungi, devenind periculos şi pentru persoanele, care nu locuiesc în zonele unde creşte planta.

În Republica Moldova, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente și este răspândită în majoritatea raioanelor. Creşte spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, pe şantierele în construcţii, pe terenurile prost întreţinute, etc.

Cum devii sensibil la polenul de ambrozia?

Începând cu jumătatea lunii iulie și până în septembrie, crește semnificativ numărul de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a plantei. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3. De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta în jur de 4-5 ani. În unele cazuri chiar și copii de 6 luni  prezintă rinită alergică indusă de ambrozia.

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polen. Principalele simptome includ:

 • afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
 • accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
 • afectarea pielii cu leziuni de urticarie, mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor, zona genitală şi extremităţi;
 • șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Pentru a diminua din gravitatea simptomelor, urmați sfaturile de mai jos:

 • Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10.00 și 15.00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
 • Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
 • Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
 • Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
 • Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
 • Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
 • Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;
 • Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire.

În scopul prevenirii și diminuării riscului asupra sănătății publice este importantă mobilizarea și implicarea întregii societăți în realizarea acțiunilor de combatere a buruienii ambrozia prin diferite metode, inclusiv:

 • Mecanice – (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului) de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.
 • Chimice – aplicarea erbicidelor (utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).

Important! Lucrările de aplicare a erbicidelor se efectuează în coordonare cu specialiştii Direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

NB: În Republica Moldova, pentru neîndeplinirea de către persoanele responsabile de gestionarea terenurilor a măsurilor de combatere a buruenii ambrozia, aceștia sunt pasibili de răspundere Contravențională, fiind  sancționați cu amendă conform art. 117 şi art.189 din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008. 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.