SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Rezultatele unei noi reacții de secvențiere realizată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Rezultatele unei noi reacții de secvențiere realizată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.

Rezultatele reacției efectuate la 23 februarie 2023, au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. În 11 probe, a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken). La moment, aceasta rămâne este cea mai contagioasă sublinie.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele — Cimișlia, Florești și Tiraspol), din mediul rural și urban și confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la 5 bărbați și 11 femei.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate cu datele din alte țări.

La nivel mondial, rezultatele secvențierii virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate până la 21.02.2023, denotă că sublinia XBB.1.5 este dominantă, cu o pondere de 33% din numărul total de secvențieri realizate. Pentru probele colectate în perioada 24.01.2023-21.02.2023, în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5 este de 21%, în Asia — 3%, în Africa — 65%, iar în America de Nord — 55%.

Reiterăm importanța vaccinării împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

Vă recomandăm să respectați în continuare măsurile de protecție, printre care: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare).