Rezultatele verificărilor efectuate de specialiștii ANSP privind respectarea măsurilor pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19

Rezultatele verificărilor efectuate de specialiștii ANSP privind respectarea măsurilor pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19

Specialiștii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale continuă monitorizarea respectării măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19. Astfel, în perioada 11-29 octombrie 2021 (inclusiv, în zilele de sâmbătă și duminică), au fost efectuate 405 controale inopinate în adresa persoanelor fizice și juridice pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice pentru verificarea implementării corespunzătoare a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19. Verificările sunt efectuate în conformitate cu pct. 3 din Anexa nr. 2 al Hotărârii CNESP nr. 63, din 08.10.2021.

Au fost supuse verificărilor mai multe frizerii, farmacii, instituții medicale, de comerț, de producere, instituții de educației și învățământ și obiective care desfășoară alte activități. În rezultat, au fost stabilite neconformități la 99 dintre acestea, fiind emise 61 de prescripții sanitare și întocmite 57 de Procese-verbale cu privire la contravenție.

Cele mai frecvente abateri constatate au fost:

  • lipsa sau portul incorect al măștilor de protecție de către personal și vizitatori;
  • nu sunt asigurați angajații cu echipament de protecție individuală;
  • nu este completat registru de monitorizare a stării de sănătate a angajaților;
  • nu se respectă distanța dintre locurile de muncă, de cel puțin 2 (doi) metri;
  • lipsa registrelor de igienizare a spațiilor sau necompletarea regulată al acestora;
  • lipsa substanțelor biodistructive destinate pentru prelucrarea mâinilor.

De asemenea, în perioada de referință specialiștii ANSP au efectuat controale împreună cu angajații Ministerului Afacerilor Interne la 135 de obiective, inclusiv 126 instituții de comercializare a produselor alimentare și 9 instituții de alimentație publică.

În cadrul controalelor efectuate, specialiștii ANSP au informat persoanele fizice și juridice despre necesitatea implementării și respectării cu strictețe a măsurilor impuse de către autorități prin Hotărârile Comisiei Naționale  Extraordinare de Sănătate Publică.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.