Reuniunea de lucru pentru îmbunătățirea accesului la asistență medicală primară pentru refugiați

Reuniunea de lucru pentru îmbunătățirea accesului la asistență medicală primară  pentru refugiați

În perioada 5-6 noiembrie curent, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Asociației Medicilor de Familie din Republica Moldova au participat la Reuniunea de lucru pentru îmbunătățirea accesului la asistență medicală primară pentru refugiați, organizată în Poiana Brașov, România, de către Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății.

Evenimentul a reunit invitați din mai multe țări care au reprezentat atât autoritățile naționale în domeniul sănătății și reprezentanți ai prestatorilor de servicii medicale și sociale, cât și ai organizațiilor non-guvernamentale antrenate în gestionarea serviciilor acordate refugiaților din Ucraina.

Reuniunea în cauză a constituit o platformă de discuții și schimb de experiență între părțile participante privind modul de organizare și acordare a asistenței medicale și a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina. Totodată, în cadrul atelierelor de lucru au fost abordate provocările cu care se confruntă țările în gestionarea serviciilor acordate refugiaților din Ucraina și drept urmare au fost trasate unele propuneri pentru dezvoltarea strategiilor la nivel național, care ar consolida eforturile tuturor parților antrenate în acest proces.

Echipa din Republica Moldova a prezentat rezultatele preliminare ale studiului: Evaluarea rapidă a disponibilității serviciilor de îngrijire primară în Republica Moldova în contexte de refugiați. În special, au fost menționate măsurile realizate de către autorități în vederea acordării suportului psihologic și asistenței medicale refugiaților în cazul urgențelor medico-chirurgicale, supravegherii medicale și asigurării continuității tratamentului maladiilor cu impact major asupra indicatorilor de sănătate publică, inclusiv în scopul diminuării gradului de răspândire a cazurilor de infectare şi îmbunătăţirii managementului pacienţilor cu infecția COVID-19.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.