Republica Moldova a recepționat un lot de 30 mii de doze de vaccin antigripal sezonier 2022-2023

Republica Moldova a recepționat un lot de 30 mii de doze de vaccin antigripal sezonier 2022-2023

Astăzi, Republica Moldova a recepționat un lot de 30 mii de doze de vaccin antigripal sezonier 2022-2023 donat de The TASK FORCE for Global Health pentru Republica Moldova, în conformitate cu Acordul de sprijin pentru vaccinuri dintre Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Task Force pentru Sănătatea Globală, semnat la 13 ianuarie 2022.

Vaccinul este tetravalent, (o doza 0,5 ml), ambalat a câte 10 doze în flacon, fiind  stocat în condițiile lanțului frig la Depozitul Național de Vaccinuri al Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) până la distribuirea în subdiviziunile teritoriale.

Componența vaccinului corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru utilizare în emisfera de nord.

La 11 octombrie 2022, ANSP a recepționat încă un lot de 188 mii de doze de vaccin antigripal GCFLU tetravalent, cu doza 0,5 ml în seringă preumplută, procurat din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Ambele loturi de vaccin urmează să fie distribuite centrelor de sănătate publică teritoriale, de unde va fi transmis, conform planurilor existente de imunizare, în instituțiile medico-sanitare din țară pentru vaccinarea contingentelor profesionale și a grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire.

ANSP informează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Ca și în sezonul gripal precedent este recomandată vaccinarea concomitentă împotriva gripei și infecției COVID-19.

ANSP și subdiviziunile teritoriale asigură supravegherea epidemiologică a gripei sezoniere și a infecțiilor respiratorii virale și monitorizarea circulației virusurilor gripali și non-gripali. Totodată, ANSP acordă asistență consultativă în monitorizarea procesului de vaccinare antigripală.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.