Protejează-ți ficatul: fă testul la hepatită!

Protejează-ți ficatul: fă testul la hepatită!

Începând cu anul 2010, la 28 iulie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației privind hepatitele virale, maladii inflamatorii ale ficatului ce provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular.

Marcarea Zilei mondiale a hepatitei oferă oportunitatea de a îmbunătăți cunoștințele publicului cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, de a promova vaccinarea contra hepatitei virale B, testarea populației la hepatitele virale pentru cunoașterea statutului, adresarea pentru tratamentul antiviral și de a accelera răspunsul la hepatită întru atingerea obiectivelor de eliminare până în anul 2030.

La nivel mondial:

  • Hepatita virală B și C provoacă 1,1 milioane de decese și 3 milioane de infecții noi, anual;
  • 350 de milioane de persoane trăiesc cu o hepatită virală cronică;
  • 3000 de persoane decedează zilnic de hepatită (sau un deces de hepatită la fiecare treizeci de secunde);
  • Peste 8000 cazuri noi de infecție de hepatită virală B și C sunt înregistrate zilnic (sau peste 5 cazuri în fiecare minut).

În contextul Zilei Mondiale a Hepatitei 2023, OMS ține să reitereze lumii despre necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare și tratament a hepatitelor, pentru dezvoltarea unui viitor liber de hepatită. Strategia globală OMS de eliminare a hepatitelor până în anul 2030, prevede reducerea incidenței hepatitelor virale cu 90%, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populația eligibilă cu HVC tratată și 65% reducerea deceselor provocate de afecțiuni hepatice ale ficatului.

În republică, conform datelor statistice, în anul 2022 au fost înregistrate în total 1997 cazuri de hepatite virale, inclusiv 29 (1,4%) cazuri forme acute și 1969 (98,6%) cazuri forme cronice.

Din totalul 1997 cazurilor de hepatită virală acută și cronică înregistrate în anul 2022: 1972 (98,7%) cazuri sunt hepatite virale B, C și D, 3 (0,2%) cazuri hepatită virală A, 1 (0,05%) caz de hepatită virală E și 21 (1,05 %) cazuri de alte hepatite virale.

În instituțiile medico–sanitare de pe malul drept, în anul 2022, s-au înregistrat cumulativ 48 970 pacienți cu hepatite virale cronice B, C și D și 4669 pacienți cu ciroze hepatice virale B, C și D.

În perioada ianuarie-mai 2023, au fost înregistrate 3 cazuri de hepatită virală B acută, 9 cazuri de hepatită virală C acută, 238 cazuri de hepatită virală B cronică fără Delta antigen, 17 cazuri de hepatită virală B cu Delta antigen și 533 cazuri cu hepatită virală C cronică.

În țară, este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor; se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și consumului de droguri prin injectare, de asemenea, pentru asigurarea siguranței injecțiilor. Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D este accesibil, inclusiv pentru pacienții din penitenciare și se realizează în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare. Din momentul inițierii tratamentului antiviral la nivel de țară din noiembrie 2016 până în decembrie 2020 au fost incluși în tratament antiviral 27419 pacienți.

În populațiile-cheie (utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial și bărbații care practică sex cu bărbați) se realizează intervenții de comunicare, informare, educare şi referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C și vaccinare împotriva hepatitei B în instituţiile medico-sanitare publice.

Această zi este aleasă în semn de omagiu adus profesorului Dr. Baruch Blumberg, laureat al premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei virale B (VHB), a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru această maladie.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.