SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Orientari privind implementarea Anexa II, Hotararea CNESP

În scopul implementării corespunzătoare a prevederilor Hotărârii CNESP nr. 62/22.09.2021, Agenția Națională pentru Sănătate Publică  vine cu următoarele orientări de aplicare a măsurilor de prevenire și control al COVID-19:

 

  1. Administratorii locațiilor în care accesul este permis doar cu certificatul prevăzut la punctul 5 din Anexa nr. 2 a Hotărârii CNESP nr. 62/22.09.2021, respectiv persoanele desemnate de aceștia, au obligația de a solicita clienților prezentarea documentului respectiv, însoțit de un act de identitate.
  2. În cazul în care la un control al reprezentanților instituțiilor cu atribuții de control/constatare (in conformitate cu prevederile Codului Contravențional art. 400-423 10) se constată că certificatul prevăzut la punctul 5 din Anexa nr. 2 a Hotărârii CNESP nr. 62/22.09.2021 este fals sau aparține altei persoane, reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control vor întreprinde măsurile care se impun în raport cu persoana care a prezentat documentul în cauză.
  3. În unitățile de alimentație publică, prezentarea certificatului prevăzut la punctul 5 din Anexa nr. 2 a Hotărârii CNESP nr. 62/22.09.2021 este obligatorie pentru clienții deserviți la mesele situate în interior. Nu au obligația să prezinte certificatul persoanele care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet, respectiv plasează comenzi în acest scop. Deplasarea în interiorul unității de alimentație publică a persoanelor care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet, respectiv plasează comenzi în acest scop, se va face cu respectarea normelor generale de sănătate publică, inclusiv cu menținerea distanței fizice de cel puțin 1 m și purtarea obligatorie a măștii.
  4. Prin evenimentele prevăzute la pct. 3.10, respectiv 4.10 din Anexa nr. 2 a Hotărârii CNESP nr. 62/22.09.2021, se înțeleg evenimente care au loc în spații, respectiv locații improvizate, fără locuri pe scaune.
  5. Locațiile care dețin ringuri de dans, dar unde se desfășoară și alte activități (precum cele de alimentație publică), pot continua să funcționeze doar în condițiile Hotărârii CNESP nr. 62/22.09.2021