Octombrie, luna de conștientizare a cancerului de sân

Octombrie, luna de conștientizare a cancerului de sân

Anual, luna octombrie este dedicată conștientizării problemei cancerului de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune mărirea gradului de conștientizare a depistării precoce, tratamentului și a prevenirii acestei boli.

În acest an tematica se va concentra pe susținerea reciprocă, deoarece nimeni nu ar trebui să lupte de unul singur împotriva cancerului. Atât bărbații, cât și femeile ar fi bine să beneficieze de suportul celor apropiați și să se protejeze mergând la mamografii regulate și practicând autoexaminarea sânilor pentru depistarea cancerul în fazele incipiente.

Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), în rândul femeilor, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de neoplasm depistat, reprezentând 24,2% sau aproximativ 1/4 din toate cazurile noi. Totodată, această afecțiune este responsabilă pentru 15% din numărul total de decese înregistrate în rândul femeilor.

La nivel global, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77000 de decese anual.

În Europa, la fel ca și la nivel mondial, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, cu peste 400 000 de cazuri noi diagnosticate anual.

La nivel național, conform datelor statistice, circa 43000 de persoane trăiesc în prezent cu diagnosticul de cancer mamar, iar peste 5600 de bolnavi decedează anual din această cauză, maladiile oncologice constituind cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare. Astfel, cancerul mamar este o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii.

Important! În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%.

Printre factorii de risc ai cancerului de sân, cel mai frecvent pentru femeile din țara noastră poate fi vorba de tabagism, consum excesiv de alcool, obezitate, alimentația irațională, consumul insuficient de fructe și legume, activitate fizică limitată, expunerea la substanțe cancerigene sau la radiațiile ionizante.

Cum poate fi prevenit cancerul mamar:

– Se recomandă alăptarea la sân a copilului;

– Cantitatea consumată de alcool trebuie redusă;

– Exercițiile fizice urmează a fi practicate timp de cel puțin 30 de minute de 5 ori pe săptămână;

– Menținerea unei greutăți sănătoase este, de asemenea, foarte importantă;

– Renunțați la fumat. Cu cât mai curând o veți face, cu atât mai mult veți câștiga.

Modalitățile de depistare precoce a cancerului de sân sunt următoarele:

– Palparea periodică a sânilor;

– Screening-ul ecografic sau mamografia;

– Vizita la medicul specialist.

Nu ignorați pericolul cancerului mamar. În timpul lunii de conștientizare a cancerului de sân nu ezitați să mergeți la un control medical, această conduită s-ar putea să vă salveze viața.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.