O delegație a ANSP participă la Reuniunea Grupului Consultativ Tehnic pentru Hepatita virală C

O delegație a ANSP participă la Reuniunea Grupului Consultativ Tehnic pentru Hepatita virală C

În perioada 29-30 martie 2023, o delegație a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), din care fac parte: directorul instituției, Nicolae Jelamschi, șefa Secției supravegherea epidemiologică a infecției cu HIV și hepatite virale, Silvia Stratulat și medicul specialist din Laboratorul virusologic, Alina Cataraga, participă la cea de-a 8-a Reuniune a Grupului Consultativ Tehnic pentru Hepatita virală C, care se desfășoară în Georgia, Tbilisi. Reuniunea este organizată de Centrul Național de Control al Bolilor și Sănătate Publică din Georgia în parteneriat cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor CDC, Organizația Mondială a Sănătății și alți parteneri internaționali pentru abordarea subiectului eliminării hepatitei virale C.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate intervențiile, realizările, provocările și recomandările pe domeniile importante în eliminarea hepatitei virale C, inclusiv conștientizarea, educația populației, crearea parteneriatelor pentru mobilizarea resurselor, prevenirea si controlul infecțiilor, siguranța hemotransfuzională ca parte a prevenirii hepatitelor virale B și C .

Un aspect important relatat a fost îmbunătățirea diagnosticului de laborator și testarea inclusiv pentru grupurile cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijire și intervenții pentru asigurarea supravegherii epidemiologice.

Aspectele abordate și recomandările prezentate în cadrul reuniunii vor fi luate în considerare la elaborarea următorului Program Național de combatere a hepatitelor virale B și C în Republica Moldova.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.