Luna iunie este dedicată conștientizării riscului pentru sanătate, provocat de ambrozie

Luna iunie este dedicată conștientizării riscului pentru sanătate, provocat de ambrozie

În ultimii ani, alergia la ambrozie a devenit o importantă problemă de sănătate, atât din cauza agresivității cu care se manifestă în unele cazuri, cât și a numărului în creștere a persoanelor care suferă de alergie la această plantă. Severitatea cu care se manifestă alergia la ambrozie este generată de condițiile climatice, încălzirea globală având un rol important, dar și de creșterea nivelului de poluare.

Ambrosia artemisiifolia (ambrozie comună) este o plantă invazivă cu extindere rapidă în multe țări europene, reprezentând un pericol important pentru mediu și sănătate. Conform fișelor medicale ale alergologilor, aproape 40% din populația europeană suferă de alergii la polen, iar procentul de pacienți care sunt sensibilizați la polenul ambroziei este în continuă creștere, variind de la aproximativ 30% în Franța și Austria până la 80% în Ungaria.

În Republica Moldova, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante și este răspândită în majoritatea raioanelor. Aceasta creşte spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, culturile cerealiere, de floarea-soarelui și produce mari cantități de polen, începând cu mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile climatice și se încheie spre sfârșitul lunii septembrie.

Cum devii sensibil la polenul de ambrozie?

Ambrozia produce mult polen care conține multiple fragmente extrem de alergizante. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3. De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta în jur de 4-5 ani. În unele cazuri, chiar și copii de 6 luni prezintă rinită alergică indusă de ambrozia.

Principalele simptome includ:

 • afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
 • accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
 • afectarea pielii cu leziuni de urticarie, mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor;
 • șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Iată câteva sfaturi pentru a diminua din gravitatea simptomelor:

 • reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
 • faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
 • țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
 • luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
 • spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
 • spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
 • purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor;
 • implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire, etc.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică solicită implicarea activă a autorităților publice locale, sectorului privat  și a populației în realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a acestei plante în spațiile publice, pe teritoriile adiacente întreprinderilor de stat și celor private, dar și în sectoarele particulare din teritoriu deservit, etc. Metodele de combatere sunt:

 • Mecanice – (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului) de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.
 • Chimice – aplicarea erbicidelor (utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).

Important! Lucrările de aplicare a erbicidelor se efectuează în coordonare cu specialiştii Direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

NB: În Republica Moldova, pentru neîndeplinirea de către persoanele responsabile de gestionarea terenurilor a măsurilor de combatere a buruienii ambrozia, aceștia sunt pasibili de răspundere Contravențională, fiind  sancționați cu amendă conform art. 117 şi art.189 din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008. 

Să fim vigilenți și să contribuim împreună la crearea și menținerea unui mediu sănătos de viață, fără alergii și riscuri pentru sănătate!

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.