SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Laboratorul virusologic al ANSP a realizat o nouă reacție de secvențiere

Laboratorul virusologic al ANSP a realizat o nouă reacție de secvențiere

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.

Rezultatele reacției efectuate la 1 februarie 2023 au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării: mun. Chișinău, raioanele — Ceadîr-Lunga, Criuleni, Ialoveni, Ștefan Vodă și Orhei, fiind confirmate inițial prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). Varianta Omicron a fost identificată la 6 bărbați și 10 femei. Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la 3 persoane (2 – gen feminin, Chișinău; 1 – gen masculin, Ialoveni). La moment, aceasta este cea mai contagioasă sublinie.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate cu datele din alte țări.

La nivel mondial, secvențierea virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate în perioada 04-31 ianuarie 2023, denotă că: în Europa, ponderea subvariantei  XBB.1.5 este de 5,6%, în Asia – 2%, în America de Nord – 25,7%. Conform datelor din 31.01.23, subvarianta XBB.1.5 este dominantă la nivel global, cu o pondere de 16,8% din numărul total de secvențieri realizate.

Reiterăm importanța vaccinării împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

Recomandăm populației să respecte în continuare măsurile de protecție: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare).