Laboratorul virusologic al ANSP a realizat o nouă reacție de secvențiere

Laboratorul virusologic al ANSP a realizat o nouă reacție de secvențiere

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.

Rezultatele reacției efectuate la 1 februarie 2023 au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării: mun. Chișinău, raioanele — Ceadîr-Lunga, Criuleni, Ialoveni, Ștefan Vodă și Orhei, fiind confirmate inițial prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). Varianta Omicron a fost identificată la 6 bărbați și 10 femei. Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la 3 persoane (2 – gen feminin, Chișinău; 1 – gen masculin, Ialoveni). La moment, aceasta este cea mai contagioasă sublinie.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate cu datele din alte țări.

La nivel mondial, secvențierea virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate în perioada 04-31 ianuarie 2023, denotă că: în Europa, ponderea subvariantei  XBB.1.5 este de 5,6%, în Asia – 2%, în America de Nord – 25,7%. Conform datelor din 31.01.23, subvarianta XBB.1.5 este dominantă la nivel global, cu o pondere de 16,8% din numărul total de secvențieri realizate.

Reiterăm importanța vaccinării împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

Recomandăm populației să respecte în continuare măsurile de protecție: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare).

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.