Laboratorul medical al ANSP a obținut acreditarea din partea CNA MOLDAC în conformitate cu ISO 15189:2012

Laboratorul medical al ANSP a obținut acreditarea din partea CNA MOLDAC în conformitate cu ISO 15189:2012

Laboratorul medical al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP) a obținut acreditarea din partea Centrului Național de Acreditare MOLDAC în conformitate cu cerințele standardului internațional ISO 15189. Laboratorul medical este constituit din Laboratorul microbiologic (str. Gh. Asachi 67 a) și Laboratorul virusologic (str. Cosmescu 3).

La data de 27 februarie 2023, a avut loc înmânarea oficială a Certificatului de Acreditare pentru Laboratorul de Analize Medicale din cadrul ANSP, acreditat la cerințele standardului ISO 15189:2012.

Acreditarea Laboratorului conform cerințelor acestui standard internațional conferă:

  • încrederea în competența tehnică a laboratorului de analize medicale;
  • credibilitatea rezultatelor obținute pentru domeniul acreditat;
  • minimizarea riscului de furnizare a rezultatelor eronate pacienților;
  • stabilirea unei diagnoze mai corecte;
  • stabilirea unui tratament mai potrivit.

Certificatul de Acreditare și Anexa la Certificatul de Acreditare care conține analizele medicale pentru care Laboratorul este acreditat, pot fi vizualizate pe site-ul ANSP (https://ansp.md/acreditarea-laboratoarelor/), sau accesând link-ul: https://acreditare.md/wp-content/uploads/2023/02/LM-007-din-16.02.2023.pdf, pe site-ul CNA MOLDAC.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) este instituția națională responsabilă de organizarea funcționării, coordonarea și controlul calității Supravegherii Rezistenței Antimicrobiene. Laboratorul Microbiologic al ANSP, prin Ordinul MS nr. 711 din 07.06.2018, este Laborator de referință în Rezistența Antimicrobiană, detectând fenotipic mecanismele de rezistență a microorganismelor. Sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene permite alinierea la standardele internaționale și integrarea în rețelele internaționale de supraveghere.

Începând cu 12.03.2021, Laboratorul microbiologic al ANSP este numit Laborator de referință în testarea C. difficile, conform Ordinului MS nr. 217 Cu privire la fortificarea capacității de laborator în diagnosticul infecțiilor determinate de Clostridioides difficile și nominalizarea laboratorului de referință.

Laborator virusologic al ANSP este cu statut recunoscut de către OMS privind conformarea activității ca Centrul Național de Gripă.

Laboratorul virusologic este parte componentă a Rețelei europene de laboratoare în diagnosticarea poliomielitei, gripei, rujeolei și rubeolei și este evaluat anual de specialiștii de profil a OMS. Un compartiment important în activitatea de laborator se referă la investigațiile molecular-biologice, fiind primite anual teste de competență internațională de la instituțiile de profil ale OMS pentru virusurile gripare și nongripale. Începând cu a. 2020, participă și la control extern SARS-CoV-2 (COVID-19); la 07 martie 2020, acesta fiind primul laborator de țară, care a implementat metoda dată ce a identificat primul caz de Covid-19 în Republica Moldova și este responsabil în comun cu epidemiologi de compilarea/generalizarea datelor Covid-19 pe toată țara pentru raportare la platforma guvernamentală.

Actualmente, laboratoarele de referință ale ANSP sunt acreditate de către MOLDAC.

Laboratorul medical ANSP confirmă performanța prin participări în PT/ILC la nivel internațional (a.a.2022-2023)

Cele mai recente dovezi care confirmă competența și realizările Laboratorului medical al ANSP prin participări PT/ILC:

Menționăm că diagnosticul de laborator reprezintă un compartiment important în activitatea ANSP, fiind acordată o atenție sporită fortificării rețelei de laboratoare, în special a laboratoarelor naționale de referință în domenii prioritare de sănătate publică.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.