În Republica Moldova în cadrul ANSP, a fost realizată prima secvențiere a virusului SARS-CoV-2

În Republica Moldova în cadrul ANSP, a fost realizată prima secvențiere a virusului SARS-CoV-2

Capacitățile naționale de diagnosticare a SARS-CoV-2 prin metode molecular biologice sunt în continuă extindere dar și dezvoltare. Astfel în Moldova în cadrul ANSP a fost posibilă implementarea identificării variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral cu utilizarea secvențiatorului de ultimă generație Ion Torent GENEXUS, procurat  cu suportul financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății.

În premieră, au fost realizate primele secvențieri a virusului SARS-CoV-2. Mai exact, e vorba de 31 probe confirmate cu infecția COVID-19 și secvențiate cu ajutorul secvențiatorului de ultimă generație. În urma analizei de către laboratorul virusologic, ANSP a secvențelor obținute, în cazul celor 31 probe a fost identificată varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

Acest lucru va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică, evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică cum ar fi evaluarea și confirmarea reinfectărilor, evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale, etc.

 

În același context, informăm că pentru  detectarea noilor variante SARS-CoV-2 au fost instruiți 5 specialiști a laboratorului virusologic a ANSP, care ulterior vor stabili criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere pentru identificarea posibilelor variante de mutații.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.