Germania continuă să ofere suport Republicii Moldova în combaterea pandemiei Covid-19

Germania continuă să ofere suport Republicii Moldova în combaterea pandemiei Covid-19

Din martie 2020 și până acum, Republica Moldova a înregistrat peste 335.000 de infecții confirmate cu SARS-CoV-2, iar aproape 8.000 de persoane și-au pierdut viața. După un nivel scăzut al infecțiilor în vara lui 2021, țara se află acum în următorul val de infecții.

Capacitățile naționale de diagnosticare a SARS-CoV-2 sunt stabilite în principal în Chișinău, în timp ce laboratoarele regionale sunt încă în curs de organizare și dotare. Astăzi Republica Moldova încă nu poate detecta variantele de virus sau monitoriza răspândirea acestora. Tehnologia necesară este în curs de implementare, la fel cu suportul partenerilor internaționali, iar mostrele sunt încă trimise în străinătate pentru secvențiere – în principal în Germania.
Astfel, Germania vine încă o dată să răspundă nevoilor și solicitărilor urgente ale Republicii Moldova în combaterea pandemiei de Covid-19.

În numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, „Grupul de experți în sănătate cu reacție rapidă (SEEG)”, format din 7 experți din instituții germane de renume cum ar fi – Institutul Bernhard Nocht, Charité Berlin, Institutul Friedrich Löffler și Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) – a sosit în Moldova și urmează să desfășoare o misiune cu o durată de 2 săptămâni.

Scopul principal al misiunii în Moldova este de a sprijini crearea capacităților diagnosticului de laborator în regiunile Moldovei. În acest sens, personalul laboratoarelor regionale din orașele Bălți și Cahul, urmează a fi instruit intens pentru a permite diagnosticarea de înaltă calitate, sigură și eficientă.

Laboratorul central de referință al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică urmează a fi sprijinit în premieră în detectarea și monitorizarea variantelor de virus SARS-CoV-2. În plus, Germania vine și cu o donație semnificativă de 100.000 de reagenți de testare PCR și 50.000 de truse de extracție ARN, reagenți de calibrare dar și alte materiale de laborator, în sumă de circa 415.000 euro.

Germania rămâne în continuare, mai ales în situații de criză profundă, un partener și prieten de încredere al cetățenilor Republicii Moldova.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.