Din 16 februarie, măsurile de protecție anti-COVID se vor aplica diferențiat în funcție de pragul de alertă pentru fiecare localitate

Din 16 februarie, măsurile de protecție anti-COVID se vor aplica diferențiat în funcție de pragul de alertă pentru fiecare localitate

Începând cu 16 februarie curent,  se va reveni la măsurile de protecție diferențiate, în funcție de pragul de alertă din fiecare localitate, stabilit în baza ratei de incidență, fiind abrogată Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 20 ianuarie prin care au fost stabilite măsuri valabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată de membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în ședința din 14 februarie.

Menționăm că, în localitățile unde incidența cazurilor de infecție constituie sub 50 cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, se stabilește pragul de alertă VERDE, de 50 – 99 de cazuri la 100 mii populație se stabilește pragul de alertă GALBEN, de 100 – 249 cazuri de COVID – 19 la 100 mii populație – pragul PORTOCALIU și pentru localitățile unde se vor înregistra 250 și mai mult de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ.

Astfel, nu se mai aplică regula generală privind prezentarea certificatului COVID la intrarea în spațiile comerciale sau de deservire, acesta urmând a fi necesar, în funcție de pragul de alertă, doar pentru accesul în anumite locații, precum unitățile de alimentație publică, cele care găzduiesc evenimente private sau sportive, etc. (Lista completă poate fi accesată în anexa nr. 2 a Hotărârii nr. 62 a CNESP din 22.09.2022, cu modificările ulterioare). 

Se menține însă măsura adoptată la 20 ianuarie curent care permite accesul în instituțiile medico-sanitare și instituțiile de plasament a însoțitorilor copiilor de până la 14 ani și îngrijitorilor persoanelor cu dizabilități accentuate și severe.

În pragurile de alertă verde și galben este permisă revenirea la regimul obișnuit de lucru, în timp ce măsurile privind munca la distanță, respectiv programul diferențiat, se mențin în pragurile portocaliu și roșu.

În pragul roșu, instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim on-line, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare, dar nu mai mult de 10% din activitățile didactice per program de studiu. Având în vedere specificul domeniului, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va activa în regim mixt.

Sistarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) rămâne în vigoare doar în pragul de alertă roșu. Totodată, rămân sistate în codul roșu activitățile din zonele de agrement și parcurile de distracție, precum și conferințele și întrunirile științifice în format fizic.

În schimb, unitățile de alimentație publică revin la orarul obișnuit de lucru, cu respectarea numărului de persoane stabilit în anexa menționată, indiferent de pragul de alertă.

Reiterăm importanța respectării măsurilor de prevenire individuală și colectivă a infecției COVID – 19, care sunt în vigoare, indiferent de codul de alertă din localitate, inclusiv:

  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 (unu) metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
  • respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 (unu) metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei alte distanțe între persoane ori în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • respectarea regulilor de igienă respiratorie;
  • respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora este stabilit regimul respectiv;
  • monitorizarea personală de către fiecare persoană fizică a stării de sănătate;
  • adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.