„Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea” – genericul Zilei mondiale a diabetului  

„Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea” – genericul Zilei mondiale a diabetului  

Al treilea an consecutiv, Ziua mondială a diabetului se va desfășura sub genericul „Acces la îngrijirea diabetului”, concentrându-se pe evidențierea necesității unui acces mai bun la servicii de prevenire, diagnostic, tratament și îngrijire a diabetului.

Înțelegerea sau conștientizarea diabetului este primul pas către gestionarea și prevenirea bolii. Dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce, în medie, cam zece ani din speranța de viață.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala.

În prezent, 1 din 10 adulți trăiesc cu diabet zaharat. Majoritatea dintre ei au diabet de tip 2, 3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii, iar aproape 44% de persoane cu diabet zaharat rămân nediagnosticate.

Diabetul zaharat a provocat 6,7 milioane de decese, în anul 2021. Din totalul global de cheltuieli pentru asistența medicală, diabetului îi revin 9%.

În Republica Moldova, cota diabetulului dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism este în jur de 48%. În ultimii trei ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală: de la 280,8 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2020 până la 409,9 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2022. Rata mortalității în a.2022 a constituit 16,5 la 100 mii locuitori.

Potrivit studiului STEPS (Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021), una din cinci persoane (21,1%) nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge. La fiecare a zecea persoană (9,9%) s-a constatat că avea glicemia a jeun alterată sau prediabet (glicemie plasmatică a jeun 6,1-6,9 mmol/l), iar 6,3% aveau fie diabet, fie glicemie crescută (glicemie plasmatică a jeun ≥ 7,0 mmol/l sau luau medicamente antidiabetice).

Dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire, amputare a membrelor inferioare, etc. Fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sânt cauzate de diabet. Diabetul condiţionează, în medie, o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.

Investiția în formarea profesioniștilor din domeniul sănătății este esențială pentru îmbunătățirea ratelor de diagnosticare a diabetului și a calității vieții pentru persoanele cu diabet zaharat. Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările membre să se angajeze pentru a atinge următoarele obiective până în 2030:

  • 80% dintre persoanele cu diabet să fie diagnosticate;
  • 80% dintre persoanele diagnosticate să dețină un control bun al sângelui;
  • 80% dintre persoanele diagnosticate cu diabet să dețină un control bun al tensiunii arteriale;
  • 60% dintre persoanele cu diabet zaharat de 40 ani sau mai în vârstă să primească statine;
  • 100% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 să aibă acces la îngrijire și tratament accesibil și calitativ.

În Republica Moldova, țintele naționale naționale referitor la diabetul zaharat, aprobate prin Hotărârrea Guvernului 129/2023 ”Cu privire la aprobarea Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027” sunt următoarele:

Zero creștere a ratei de obezitate și diabet

Reducerea cu 5% a valorii medii a glucozei sanguine la populaţia adultă şi cu 15% a prevalenţei glucozei sanguine ridicate

 Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea, urmând câteva recomandări:

  • Alimentează-te sănătos: Mănâncă variat și echilibrat. Redu consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
  • Menține greutatea corporală sănătoasă. Practică activitate fizică de intensitate moderată minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu: mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
  • Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Acestea cresc riscul apariției complicațiilor în diabet zaharat;
  • Evită stresul și respectă regimul de muncă și odihnă;
  • Ține sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
  • Gestionează nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
  • Urmărește semnele: sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate inexplicabilă, răni cu vindecare lentă, vedere încețoșată și lipsă de energie;
  • Consultă cu regularitate medicul specialist.

În contextul Zilei mondiale a diabetului, specialiștii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP (centrele de sănătate publică), în colaborare cu instituțiile medicale locale, vor organiza și desfășura activități de screening pentru populație al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă, etc), acțiuni de mobilizare a comunității pentru promovarea unui mod de viață sănătos.

În această zi, clădirea Ministerului Sănătății va fi ilumină în culoarea albastră a campaniei globale. Acțiunea este realizată cu sprijinul Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Menționăm că Proiectul continuă să sprijine Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Ministerul Sănătății în activitățile de prevenire și de aplicare corectă a managementului diabetului de tip 2.

Din anul 1991, anual, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, fiind  cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de țări. Campanie atrage atenția asupra problemelor de o importanță majoră și menține diabetul ferm în centrul atenției publice și politice.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.