Cel mai performant secvențiator de ultimă generație din lume, pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2, a fost donat de UE și OMS

Cel mai performant secvențiator de ultimă generație din lume, pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2, a fost donat de UE și OMS

Secvențiatorul de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral a fost procurat și donat grație suportului financiar al Uniunii Europene (UE) și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Valoarea echipamentului de laborator este estimată la 400.000 de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de diagnostic de laborator. Astfel, Republica Moldova se aliniază la capacitățile laboratoarelor europene și mondiale – tehnologiile moleculare avansate, precum secvențierea de ultimă generație, permit secvențierea completă a genomului SARS-CoV-2, inclusiv a tuturor variantelor virusului. Acest echipament de înaltă performanță este important pentru predicția evoluției și apariției agenților cauzali ai bolii, mai ales în cazul virusurilor de tip ARN, precum SARS-CoV-2, ce se caracterizează printr-o variabilitate genetică înaltă, fapt ce duce la apariția mutațiilor.

Secvențierea SARS-CoV-2 va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice; investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică; evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică; evaluarea și confirmarea reinfectărilor; evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, datele brute obținute în urma secvențierii vor fi folosite pentru crearea și extinderea librăriilor proprii în scop de identificare a variantelor de interes sau de îngrijorare. Nu în ultimul rând, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății a menționat în cadrul ceremoniei de donație: „Țin să menționez astăzi că implementarea sistemului de supraveghere bazat pe secvențierea genomică a virusului SARS-CoV-2 va fi gestionată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică împreună cu alte instituții internaționale de cercetare și cu suportul academic și științific din partea Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Datorită secvențiatorului, vom dispune de informații de importanță majoră, deoarece SARS-CoV-2 face parte din categoria virusurilor ARN ce au tendința de a acumula erori și pot forma mai multe mutații într-un timp foarte scurt. Obiectivele noastre este să putem identifica variantele de mutație a virusului, să monitorizăm transmiterea și răspândirea acestuia, precum și evoluția pandemiei. Nu în ultimul rând, secvențiatorul va fi aplicat și în alte domenii, precum biologia evolutivă, metagenomică, medicina legală. Pe această cale, adresez înalte aprecieri Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, Organizației Națiunilor Unite pentru acest suport.”

„Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova în combaterea pandemiei COVID-19. Echipamentul livrat cu ocazia evenimentului de astăzi, împreună cu partenerii noștri de la OMS, este un exemplu concret în acest sens. Sprijinul este oferit în cadrul inițiativei regionale finanțate de UE „Solidaritate pentru sănătate” și Proiectul „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. Secvențiatorul, ce identifică noile tulpini ale SARS-CoV-2, este foarte important pentru sistemul național de sănătate în contextul pandemiei COVID-19, și anume pentru evaluarea rapidă a prezenței noilor tulpini de COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova.”, a specificat Excelența Sa,  Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Organizația Mondială a Sănătății a fost mereu alături de Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, donând Agenției Naționale pentru Sănătate Publică primele sute de teste pentru detectarea SARS-CoV-2 prin tehnici de biologie moleculară la începutul pandemiei. Cu suportul tuturor partenerilor, și în special al Uniunii Europene, am reușit să îmbunătățim și să extindem capacitatea de testare la COVID-19 de la câteva sute la câteva mii pe zi și nu în ultimul rând, să instruim și să fim alături, prin expertiza OMS regională și mondială, de specialiștii din laboratoare”, a menționat Dr Miljana Grbic, Reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, a mulțumit Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, Organizației Națiunilor Unite, Ministerului Sănătății pentru tot suportul acordat și pentru acest echipament, menționând că imediat după desfășurarea instruirilor necesare pentru personal acest echipament va fi pus în funcțiune.

Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, având scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la urgență în sănătate publică.

În cadrul inițiativei „Solidari pentru sănătate”, Organizația Mondială a instruit 35 de specialiști de laborator în detectarea noilor variante SARS-CoV-2, 20 de tehnicieni de laborator în metodologia investigărilor de laborator, 20 de specialiști de laborator în testarea rapidă la antigen SARS-CoV-2, iar 14 specialiști de laborator din cadrul a 4 laboratoare regionale – în utilizarea tehnicilor de biologie moleculară (RT-PCR) la COVID-19.  Nu în ultimul rând, 7 laboratoare și-au îmbunătățit capacitatea de testare prin metoda PCR la COVID-19 de la câteva sute la circa 4.200 teste pe zi. Recent, specialiștii naționali de laborator au fost instruiți de expertul OMS în contribuția genomicii virusului în epidemiologia în situațiile de urgență de sănătate publică și considerații practice la implementarea unui program de secvențiere genomică a virusului.

De asemenea, de la începutul pandemiei și până acum, datorită suportului UE și OMS, au fost procurate echipamente de laborator, kituri qRT-PCR, kituri COVID-gene, reagenți și consumabile în valoare de 800.000 euro.

La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și altui personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică. Colaborarea are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și al Națiunilor Unite acordat Republicii Moldova.

Pandemia COVID-19 a înregistrat până la ora actuală peste 250 milioane de cazuri, iar peste 7 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate. Până la 15 noiembrie 2021, în Republica Moldova s-au înregistrat 352.670 cazuri.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.