Atelier național privind pregătirea și răspunsul la riscurile și amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare

Atelier național privind pregătirea și răspunsul la riscurile și amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare

Primul atelier de instruire, la nivel național, privind pregătirea și răspunsul sectorului medical la amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) a fost organizat în perioada 06-10 noiembrie 2023, cu participarea medicilor specialiști din Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Evenimentul a fost organizat cu suportul Centrului Științifico-Tehnologic din Ucraina, în cadrul Proiectului 88 privind „Consolidarea capacităților de pregătire și răspuns medical CBRN în țările din Europa de Sud-Est și de Est”, finanțat de Uniunea Europeană și a întrunit specialiști ai ANSP, din Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) şi IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU).

La prima etapă a instruirii, care a avut loc în incinta ANSP, au fost abordate aspectele teoretice prin actualizarea cunoștințelor și a abilităților echipei naționale. Ulterior, organizatorii s-au axat pe instruirea și dezvoltarea abilităților practice ale specialiștilor ANSP, CNAMUP și IMU sub ghidarea experților și a observatorilor internaționali. Prin prezența și implicarea activă a experților internaționali din Marea Britanie, Norvegia, Libanon, specialiștii au avut o oportunitate unică de a prelua cunoștințele, experiența și cele mai bune practici în pregătirea, răspunsul și managementul urgențelor CBRN. Aceștia și-au demonstrat aptitudinile practice și prin participarea la exerciții în care au fost implicați în selectarea, îmbrăcarea și dezbrăcarea EIP și simularea incidentelor chimice, radiologice și nucleare.

În același timp, specialiștii au fost instruiți în domenii precum:

  • Specificul urgențelor de etiologie chimică, biologică, radiologică și nucleară;
  • Gestionarea incidentelor CBRN;
  • Echipamentul individual de protecție (EIP) în urgențe CBRN;
  • Decontaminarea persoanelor în incidentele CBRN;
  • Evacuarea și triajul;
  • Specificul asistenței medicale prespitalicești în urgențele CBRN.

Participanții au dat dovadă de implicare activă, au manifestat deschiderea de a participa în viitor și la alte ateliere și instruiri periodice pentru a-și spori gradul de pregătire și intervenție în caz de urgențe CBRN.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.