Astăzi, este sărbătorită Ziua internațională a asistenților medicali

Astăzi, este sărbătorită Ziua internațională a asistenților medicali

Anual, la data de 12 mai, este sărbătorită Ziua internațională a asistenților medicali, fiind și un omagiu adus celebrei Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

În 2021, Organizația Mondială a Sănătății a adoptat direcții strategice pentru nursing și moașe pe perioada 2021-2025, care include acțiuni de realizat pentru fortificarea resurselor umane în acest domeniu și anume:

1) formarea profesională a unui număr suficient de nurse și moașe cu competențe ce vor face față necesităților populației;

2) crearea locurilor noi de muncă: recrutarea și menținerea nurselor și moașelor, acolo unde este cel mai mult nevoie de ele;

3) fortificarea leadershipul prin sisteme academice corespunzătoare;

4) asigurarea suportului necesar și dotarea cu echipamente pentru a facilita oferirea de servicii de sănătate de calitate, inclusiv acordarea respectului și motivației corespunzătoare pentru munca nurselor și a moașelor.

Cu prilejul Zilei internaționale a asistenților medicali, Agenția Națională pentru Sănătate Publică aduce sincere felicitări celor 18 964 de asistenți medicali activi din sistemul național de sănătate al Republicii Moldova. Asistenţii medicali au fost şi sunt apreciaţi ca o forţă importantă ce contribuie la fortificarea sănătăţii populaţiei prin aportul valoros în promovarea modului de viaţă sănătos, a profilaxiei bolilor și a îngrijirilor medicale.

Este o zi deosebită pentru sistemul de sănătate, care ne oferă oportunitatea să onorăm devotamentul și curajul celor care acordă îngrijiri specializate de calitate și sprijin pentru soluționarea nevoilor oamenilor aflați în suferință! Astăzi, o dată în plus, ne exprimăm recunoștința pentru dăruirea și sacrificiile personale la un nivel de profesionalism ridicat și pentru creșterea calității actului medical.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.