ANSP reiterează măsurile de sănătate publică recomandate privind protecția împotriva gripei aviare

ANSP reiterează măsurile de sănătate publică recomandate privind protecția împotriva gripei aviare

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) reiterează măsurile de sănătate publică pentru protecția împotriva gripei aviare înalt patogenă, în contextul epidemiologic privind evoluția infecției și notificarea Punctului Focal Național pentru RSI (2005) al ANSP despre apariția cazurilor la păsări domestice, precum și confirmarea de noi focare la păsări sălbatice.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează tipurile de virusuri gripale la oameni, la nivel teritorial și național. Astfel, în sezonul gripal 2023/2024, au fost confirmate virusurile gripale de tip A(H1N1)pdm09, A(H3N2) și de tip B. Riscul de răspândire la oameni a virusului gripei aviare înalt patogenă A(H5N1) rămâne scăzut, aproape toate cazurile de infecție fiind asociate contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate, sau cu medii contaminate cu virusul.

Recomandăm populației să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

  • Evitați sursele de expunere ori de câte ori este posibil (contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave, sau sunt moarte; cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice).
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se spală mâinile cu alcool sanitar.
  • Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
  • Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări și nu manipulați păsările moarte.
  • Când preparați hrana:
  • spălați-vă pe mâini înainte, între și după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
  • nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate,
  • separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,
  • carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
  • după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și toate suprafețele, instrumentele folosite cu apă și săpun.
  • Nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător.

În cazul în care intrați în contact cu păsările la locul de muncă, luați următoarele măsuri de precauție:

  • Folosiți echipament de protecție cum ar fi mănuși, mască de protecție și protecție pentru ochi. După folosire, aruncați mănușile și masca și spălați-vă mâinile cu apă și săpun.
  • Evitați să vă atingeți gura, nasul sau ochii după contactul cu păsări sau suprafețe care pot fi contaminate cu salivă, mucoase sau fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
  • Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați atins păsările.
  • Schimbați-vă hainele înainte de a intra în contact cu păsări domestice sănătoase și de a manipula păsări sălbatice, păsări sălbatice captive, păsări de crescătorie și alte păsări de companie.

!Dacă prezentați simpotome: febră (adesea febră înaltă > 38°C), stare de rău, tuse, dureri de gât, dureri musculare și ați fost în contact cu păsări bolnave sau decedate (domestice sau sălbatice) din zonele unde sunt înregistrate focare de A(H5N1), adresați-vă de urgență la medicul de familie.

!Infecția cu virusul A(H5N1) la om poate provoca boli grave și are o rată ridicată a mortalității. ANSP, împreună cu autoritățile responsabile în domeniu, monitorizează situația epizootologică și epidemiologică din teritorii, asigură comunicarea permanentă cu asistența medicală primară privind evoluția procesului epidemic prin gripa umană, inclusiv în localitățile unde au fost confirmate cazuri de gripă aviară la păsări și participă la ședințele teritoriale ale Comisiilor raionale pentru situații excepționale.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.