ANSP monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și vine cu recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor

ANSP monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și vine cu recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Agenția Națională pentru Sănătate Publică și subdiviziunile din teritorii continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația acestora.

În perioada 12.12.2022- 18.12.2022, (săptămâna 50/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate foarte înaltă, cu o creștere de 23,5% față de săptămâna anterioară a acesteia și a constituit 625,96 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 16 300 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii de până la 14 ani – 63,1 %. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 2,9% din numărul total de îmbolnăviri. Din totalul de 16300 de cazuri IACRS, 7261 (44,5%) au fost înregistrați în mun. Chișinău.

Pe parcursul în săptămânii trecute, au fost înregistrate 131 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău-105, Bălți-10, Edineț-3, Briceni, Orhei, Soroca – câte 2 cazuri și în Căușeni Ialoveni, Leova, Nisporeni, Rezina, Sîngerei, Taraclia câte un caz). Ponderea spitalizărilor bolnavilor cu gripă sezonieră constituie 80,2%.

În laboratoarele ANSP, în săptămâna 50/2022, au fost investigate la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, prin metoda molecular biologică – 64 de probe. Din ele, 39 de probe au fost pozitive (1 – tip.A, 27 – A(H3N2), 9 – A(H1N1) și 1 – tip B) și 1 probă infecție asociată de virusurile A(H1N1)+SARS CoV-2).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 18.12.2022, săptămânile 40/2022-50/2022) au fost înregistrate, în total: 309 cazuri de gripă, 92454 de cazuri de IACRS și 4345 cazuri de SARI.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 5,0%.

Monitorizarea indicatorilor nespecifici în punctele de sentinelă indică o creștere a absenteismului în creșă – 12,4%, în gimnazii – 13,2%, în licee – 44,63%.

Continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. În total, au fost administrate 85% din dozele de vaccin gripal. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, specialiștii ANSP recomandă populației respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, dezinfecția mâinilor, adresarea precoce la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor, mai cu seama în transport și în alte spații închise, în locurile aglomerate și vaccinarea antigripală.

De asemenea, se recomandă instituirea filtrului de dimineață în instituțiile de educație timpurie prin verificarea temperaturii și semnelor/simptoamelor bolii respiratorii acute virale.

Totodată, se recomandă instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă, IACRS și SARI; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz, asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.