ANSP informează despre situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

ANSP informează despre situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Un caz de rujeolă a fost înregistrat la un copil cu vârsta de 5 luni din municipiul Chișinău, fiind confirmat în rezultatul analizelor efectuate în Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Copilul nu a beneficiat de vaccinul ROR (care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), deoarece nu a atins vârsta eligibilă pentru vaccinare, conform Calendarului național de imunizări. În Republica Moldova, vaccinul ROR este administrat în trei doze, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Cazul este de import, copilul împreună cu părinții aflându-se, în perioada 11.01-24.01.2024, în România. Copilul la moment este spitalizat și primește tratament.

De la începutul anului curent, în țară, au fost înregistrate trei cazuri confirmate de rujeolă, dintre care unul de import. Cazurile nu au legătură epidemiologică între ele.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie 2023, în prezent fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii.

Vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.

Adresați-vă la medic și vaccinați copilul împotriva rujeolei!

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.