SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP continuă supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii

ANSP continuă supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că, pe parcursul săptămânii trecute (perioada 14.02.2022-.20.02.2022), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, atestându-se o descreștere cu 2,8 % în comparație cu săptămâna 06 și a constituit 231,72 la 100.000 populație.

În perioada menționată, au fost înregistrate 24 de cazuri de gripă sezonieră (Sângerei -7 cazuri, Drochia-4 cazuri, Rezina-3 cazuri, Fălești-2 cazuri; Chișinău, Bălți, Glodeni, Râșcani, Soroca, Ialoveni, Șoldănești, Dondușeni-câte 1 caz). În rezultat, 8 persoane au fost spitalizate. Distribuția cazurilor după vârste: 0-4 ani – 6 cazuri; 5-14 ani – 10 cazuri; 15 -29 ani -1 cazuri; 30-64 ani – 4 cazuri și mai mult de 65 ani — 1 cazuri.

În laboratoarele din cadrul ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, prin metoda molecular biologică 398 de probe, 84 probe fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2 și în 20 probe s-a confirmat prezența virusurilor gripale (tip A-17 și AH3N2 -3).

Specialiștii Secției supravegherea epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul ANSP recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice, pentru evitarea îmbolnăvirilor și depistarea precoce a cazurilor de gripă sezonieră.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-642