SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP continuă supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii

ANSP continuă supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) la nivel teritorial și național.

Pe parcursul săptămânii 16 (perioada 18.04.2022 — 24.04.2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivel de intensitate joasă, cu o descreștere de 9,2%, în comparație cu săptămâna 15 și a constituit 193,02%ooo. Au fost înregistrate 5013 cazuri de IACRS (în săptămâna 15 — 5524 cazuri).

De asemenea, au fost confirmate 13 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău -10 cazuri, Soroca -2 cazuri și Călărași – 1 caz). Distribuția cazurilor după vârste: 0-4 ani –5 cazuri;  5-14 ani — 5 cazuri; 30-64 ani — 2 cazuri și ˃65 ani – 1 caz.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate 37 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, în 7 dintre acestea fiind confirmată prezența virusurilor gripale (AH3N2— 5 și tip AH1N1 — 2).

ANSP recomandă respectarea, în continuare, a măsurilor de profilaxie nespecifice (distanța fizică, igiena personală, igiena și dezinfecția mâinilor, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi a strănutului, igiena locuinței).